Ljeto je vrijeme kad jedemo puno više voća u odnosu na zimu, što je logično, a samim tim i mi treneri dobivamo jako puno upita od strane klijenata na temu voća.

Koje voće smijemo jesti, koliko ga smijemo jesti, koje voće je dobro, a koje nije i slično. U suštini, odgovor je veoma jednostavan.  Voće je namirnica koje sadržava šećer. Neko voće dominantno sadržava fruktozu, neko glukozu, a neko voće ima podjednak omjer oba šećera.

No, pitanje mnogih odnosi se na to koje voće bi mogli jesti u obliku nekog međuobroka ili uz obrok, primjerice doručak. Obično se odnosi na to voće bude niskokalorično kako bi se moglo ukomponirati u njihove jelovnike.

Stoga ću u ovom članku iznijeti 15 raznih niskokaloričnih vrsta voća koje biste bez grižnje savjesti mogli ukomponirati u svoje prehrambene planove.

Krenimo:

 1. Breskve: 39 kalorija
 2. Jagode: 32 kalorije
 3. Dinja (pipun): 34 kalorije
 4. Lubenica: 30 kalorija
 5. Maline: 52 kalorije
 6. Mandarine: 53 kalorije
 7. Ananas: 50 kalorija
 8. Naranče: 47 kalorija
 9. Grožđe: 66 kalorija
 10. Borovnice: 46 kalorija
 11. Mango: 59 kalorija
 12. Grejp: 42 kalorije
 13. Trešnje: 50 kalorija
 14. Kiwi: 48 kalorija
 15. Papaya: 43 kalorije

*Sve namirnice imaju kalorijsku vrijednost na 100g voća*.

Voće je izvrsna ideja da svoju prehranu obogatite vitaminima, vlaknima, unesete malo kalorija, a opet, unesete nešto slatko, sočno i zdravo. No, imajte na umu, voće sadržava šećer. Ograničite unos voća na nekoliko voćki dnevno te u skladu sa svojim kalorijskim potrebama i jetrenim rezervama.

Također, imajte na umu da je bolje jesti voće, nego raditi voćne smoothije. Razlog je jednostavan. Od 2 jabuke ste više manje siti, od 2,5 dl jabučnog soka niste. Veoma je lako pretjerati sa voćnim sokovima, smoothijima i slično.

No comment

Odgovori