Kad je u pitanju izgradnja mišića, više je načina za to postići. Koji su to onda faktori koji utječu na izgradnju mišića?

1.Mehanička napetost
2.Mišićna oštećenja
3.Metabolički stres

Mehanička napetost (mehanical tension)
Teža opterećenja stvaraju veću napetost u našim mišićima kad vježbamo iz jednostavnog razloga što naši mišići trebaju generirati više sile kako bi svladali to opterećenje. Vjeruje se da napetost daje signal mišićnim stanicama te poticaj za rast i množenje (hiperplazija). Ekscentrične kontrakcije imaju najveću napetost.

Pasivna napetost pruža rast u brzim mišićnim vlaknima, no ne i u sporim mišićnim vlaknima. Vrijeme pod napetošću (TUT – Time Under Tension) je jedna od stavki na koje se današnji bodybuilderi često fokusiraju. I daje rezultate. No, napetost nažalost nije dovoljna sama po sebi za mišićni rast, odnosno nije jedini faktor u ovoj priči.

Mišićna oštećenja (muscle damage)
Trening s opterećenjem (težinski trening) stvara mikrorupture u našim mišićima koje naše tijelo „zakrpa“ procesom upale tkiva. U ovom procesu „krpanja“, tijelo šalje signal za izgradnju naših mišića kako bi idući put mogli podnijeti (trenažni) stres lakše.

Vjeruje se da se nove stanice (satelitske stanice) također aktiviraju u ovom procesu. No, zapamtite, veća mišićna upala, ne nosi više mišića pri oporavku. Uvriježeno je mišljenje da što je teži trening bio, veći će odaziv tijela biti, a samim tim, mišić će rasti brže. Ne baš…

Broj setova, intezitet te koliko često idete do otkaza utječe na težinu mikro ruptura u mišiću. Najnovija fitness istraživanja bave se pitanjima da li mišićna oštećenja uopće utječu na mišićni rast.

Postoje mnogo istraživanja koja su pokazala kako postoje velika mišićna oštećenja no mali mišićni napredak. Zanimljivo zar ne?

Metabolički stres (metabolic stress)
Znate onaj osjećaj „žarenja“ u mišići, osjećaja „napumpanosti“ u treningu? E pa upravo taj osjećaj je metabolički stres koji je nastao kao posljedica:

– Nedovoljnog kisika u mišićima, odnosno nedovoljne opskrbe mišića kisikom (hipoksija)
– Metaboličkih nusprodukta (laktati)
– Oštećenja stanica (muscle pump), zbog skupljanja krvi u mišiću

Zaključak?
Prosječan vježbač, amater, uglavnom ima za cilj povećanje snage i mišićne mase u jednom, pa, oslanjati se samo na jedan faktor izgradnje mišića neće polučiti željene rezultate. Stoga, ključ izgradnje tijela ovdje ovisiti će o raznovrsnosti treninga i izmjenjivanju načina dizanja utega.

No comment

Odgovori