Kad govorimo o čučnjevima, ne možemo izostaviti prednji čučanj. Jedna od najvažnijih vježbi za koje smatram da bi mnogi trebali primjenjivati, a posebice sportaši.

Da ne duljimo, donosim vam 6 razloga zašto je prednji čučanj toliko dobar.

1. Prednji čučanj gradi kvadricepse bolje nego stražnji čučanj
Prednji čučanj prva je vježba koju dajemo onima koji su dosegli plato na stražnjim čučnjevima.

2. Prednji čučanj je dobar pokazatelj snage kod sportaša
Jedan od dobrih pokazatelja snage sportaša zasigurno je prednji čučanj i puno je prikladniji za sportaše u odnosu na druge varijacije.

3. Prednji čučnjevi ne opterećuju donji dio leđa i koljena kao što je to slučaj sa stražnjim čučnjem
Zbog uspravne pozicije torza, fokus opterećenja usmjeren je na core mišiće umjesto na kralježnicu.

4. Prednji čučnjevi puno su sigurniji u odnosu na stražnje čučnjeve
Ovo je zapravo potpuno logično. Naime, kod prednjeg čučnja uvijek možete baciti šipku s ramena na pod bez da se ozljedite. Kod stražnjeg čučnja je to moguće, ali rizik od povrede je puno veći, posebice kod amatera i vježbača početnika.

5. Prednji čučnjevi mogu poboljšati 1RM na stražnjem čučnju
Kao što smo spomenuli ranije u članku, prednji čučanj dajemo onima koji su dosegli plato na stražnjem čučnju. Pravovremeni ciklusi prednjih čučnjeva omogućuju vježbači da probije plato i poboljša svoj 1 repetitiom maximum. Gledajući razliku između dva čučnja, potpuno je logično da će ciklus prednjeg čučnja s fokusom na snagu i hipertrofiju kvadricepsa, gluteusa i core mišića pridonijeti te imati „carryover“ na stražnji čučanj.

6. Prednji čučnjevi poboljšavaju fleksibilnost
Ovo je jednostavno. Da biste mogli pravilno izvoditi prednje čučnjeve, morate biti fleksibilni. Od skočnog zgloba do ručnog zgloba! Stoga, prakticiranje i vježbanje prednjih čučnjeva poboljšati će vašu fleksibilnost što nije uvijek slučaj sa stražnjim čučnjevima.

No comment

Odgovori