Članak napisao: Ozren Gavranović, fitness trener

Sam pojam fitnessa povezujemo sa tjelovježbom te je najčešće sinonim za teretanu, odnosno trening na spravama. Ljudi koji se bave bilo kojim tipom fitnessa znaju da je ta riječ zapravo puno više od toga. Baviti se fitnessom znači biti fit, znači fizičku spremnost i mentalnu oštrost. Fit čovjek je čovjek poboljšanog mišićnog tonusa, čovjek bez viška masnih naslaga; fit znači kordinacija, mogućnost bolje ravnoteže, balans, eksplozivnost i izdržljivost.To su karakteristike fit čovjeka.

Uz pravilnu prehranu i pravilnu tjelovježbu kojom testiramo svoje tijelo znači da ojačavamo svoje, ne samo mičiće, nego i zglobove i tetive. Osjećati se zdravo, kordinirano, u fizičko-duhovnom balansu je cilj svakog čovjeka. To je sve preduvjet visokoj kvaliteti zdravlja koje je preduvjet za sve što želimo postići u životu. Proživjeti zdrav i ispunjen život bez stresa, san je svakoga od nas.

Svakodnevne, redovite i kontinuirane aktivnosti doprinose poboljšanju našeg ukupnog zdravstvenog i tjelesnog fitnessa. Da bi čovjek bio fit ne mora se baviti sportom na profesionalnog razini. Amaterski sportaši također postižu dobar stupanj izdržljivosti, mišićne snage i fleksibilnosti, a nisu zanemarene niti ravnoteža i koordinacija. Sportom postižemo dobar omjer masne i nemasne mase tijela kojom također poboljšavamo krvnu sliku.

Genetske predispozicije ne možemo mijenjati. Genetika nam je urođena i kao takva nepromjenjiva. Fizičkom aktivnošću i mijenjanjem prehrambenih navika mijenjamo i stil života. To su neki od čimbenika koji doprinose dobrom stanju organizma.

Preporuke za očuvanje i poboljšanje zdravlja od strane Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization) je redovita svakodnevna tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta. Kojom ćemo se aktivnosti baviti, ovisi o vlastim željama, sposobnostima, mogućnostima i volji da pojedinac bude čim bolja verzija sebe. Idealno bi bilo kombinirati fizičke aktivnosti s obzirom na klimatske uvijete, godišnja doba i ponude mjesta u kojem se živi.

Za očuvanje zdravlja najbitnija je aerobna izdržljivost, koju nazivamo i kondicija. Aerobni trening je bilo koji oblik tjelesne aktivnosti koji se izvodi aktiviranjem velikih mišićnih grupa, najmanje 20 minuta u kontinuitetu, od 60-80% intenziteta određen za svakog pojedinca. Ovakva vrsta treninga će nam pomoći u radu srčanožilnog i plućnog sustava, opženito krvožilnog sustava. Srce kod čovjeka koji trenira kuca manje puta u minuti te izbacuje više krvi u krvni optok čime se poboljšava cjelokupna cirkulacija u organizmu. Samim time su krvne žile elastičnije i čvršće, kisik koji udišemo se bolje i i učinkovitije doprema do svih tjelesnih stanica, dok je eliminacija ugljičnog dioksida i otpadnih tvari iz organizma uspješnija.

Ovo su samo neki od razloga za bavljenjem tjelesnim aktivnostima. Zato čuvajte svoje tijelo i duh jer, zapamtite, tijelo pamti. U mlađoj životnoj dobi, kad je tijelo puno energije i snage, ono se brzo troši ukoliko se ne odžava. Zato je bolje spriječiti, nego liječiti! Moj ti je savjet: budi fit - fizički, mentalno i duhovno!