Tijelo dobiva energiju putem hrane, a troši ju kroz aktivnost. Kako bi se sagorjele masnoće, koje su samo uskladištena energija, potrebno je stvoriti konstantan deficit energije u vašem metabolizmu. Ovo je osnova svih programa za mršavljenje. Nažalost, energetsku deficit također može uzrokovati i veći gubitak mišićne mase pored masnog tkiva. Ove činjenice su naročito svjesni svi aktivni sportaši, a naročito bodybuilderi. Znanstvena studija koju je sponzorirala američka vojska potvrđuje ono što je većina bodybuildera bila uvjerena, a to je da kada smo na reduktivnoj prehrani s ciljem gubljenja masnog tkiva, tada povećani unos proteina pomaže očuvanju krte mišićne mase. 

U studiju su 29 ispitanika, odrasle dobi, provodila režim prehrane koja je sadržavala količinu proteina koja odgovara dnevnoj preporučenoj količini proteina, a iznosi 0,8 g proteina/kg tjelesne mase, zatim su provodili režim prehrane koja je sadržavala dvostruku količinu od preporučene dnevne doze (1,6 g proteina/kg tjelesne mase), te režim prehrane koja je sadržavala trostruku količinu proteina od preporučene dnevne doze (2,4 g proteina/kg tjelesne mase). Svaki period se izvodio u trajanju od 31 dana. Prvih 10 dana se prehranom održavala stalna kilaža ispitanika, zatim je slijedio period od 3 tjedna sa 40% smanjenjem energetskih potreba. Tijekom ispitivanja mjerila se kompozicija tijela te sinteza proteina u mišiću i to na polovici studije te opet na kraju trajanja studije. 

Gubitak kilograma tijekom perioda deficta energije bio je sličan među ispitanicima, neovisno od unosa proteina, ali je gubitak masnih naslaga bio veći, a gubitak krte mišićne mase manji u onih ispitanika koji su dobivali dvostruku (1,6 g/kg) i trostruku (2,4 g/kg) količinu proteina u usporedbi s ispitanicima koji su dobivali samo preporučenu dnevnu količinu proteina (0,8 g/kg). Anabolički odgovor organizma na proteinski bogat obrok tijekom faze energetskog deficita bio je jednak kao i u fazi održavanja kilaže za skupine ispitanika koji su dobivali dvostruku i trostruku količinu proteina, ali je taj odgovor bio niži u fazi energetskog deficita za ispitanike koji su dobivali samo preporučenu dnevnu količinu proteina. 

Znanstvenici su zaključili da konzumacija proteina u količini većoj od dnevne preporučene količine (0,8 g/kg tjelesne mase) može pomoći u očuvanju krte mišićne mase tijekom kratkotrajnih reduktivnih dijeta (tj. prehrane s kalorijskim deficitom u cilju gubljenja masnog tkiva).

Referenca
Pasiakos SM, Cao JJ, Margolis LM, Sauter ER, Whigham LD, et al, Effects of high-protein diets on fat-free mass and muscle protein synthesis following weight loss: a randomized, controlled trial. Federation of American Societies for Experimental Biology Journal, Vol. 27, No. 9, 3837 - 3847, September 2013