Možemo li rasti na biljnim izvorima proteina?

Jedna od najčešćih pitanja s kojima se danas u fitnessu susrećemo je: „da li su životinjski proteini od presudne važnosti kad je u pitanju izgradnja mišićne mase?“ Odgovor na ovo pitanje dati ćemo ovom blogu.

Popularnost biljnih proteina sve je zastupljenija kroz godine, te vidimo sve više fitness natjecatelja, posebice natjecateljica te rekreativaca čiji je proteinski unos baziran na onima iz biljnog porijekla.

Obzirom na trenutnu globalnu inflaciju te izuzetno visoke cijene mesa na tržištu, mnogi su krenuli razmišljati u smjeru… „da li li se može napredovati ako proteinski unos temelji na biljnim izvorima proteina?“

Mišićna masu reguliramo kroz ravnotežu sinteze mišićnih proteina i njihove razgradnje. Stoga, itekako je utvrđeno da nam trening s opterećenjem i unos proteina mogu sinergistički stimulirati sintezu mišićnih proteina, što dovodi do mišićnog rasta, no ovaj proces zahtijeva dovoljan unos proteina u vježbačevoj prehrani.

Proteini životinjskog podrijetla imaju uglavnom potpuniji profil aminokiselina u odnosu na one iz biljnog izvora. Kada govorimo o unosu proteina iz biljnog podrijetla, često čujemo zaključke kako na tom režimu nije moguće napredovati, no bez znanstvene podloge. Međutim, da li je ta tvrdnja istinita?

 

 

Istraživanje koje tvrdi da nema razlike…

Istraživanje rađeno na 38 zdravih odraslih muškaraca pokazalo je zanimljive podatke.

Muškarci su stavljeni u 2 skupine gdje se ispitivao napredak mišića donjih ekstremiteta u kombinaciji gdje jedna skupina jede samo biljnu hranu, dok je druga skupina kombinirala životinjske i biljne proteine.

Obje skupine unosile su 1.6 grama proteina po kilogramu tjelesne mase. Po završetku istraživanja, nakon 12 tjedana, obje skupine su vidjele napredak u mišićnoj masi i snazi, no bez statistički značajne razlike između ove dvije skupine.

Izolat sojinog proteina kroz prašak osigurava konzumentima veći cjelokupni unos proteina u danu, ali i povećanje leucinina, lizina i drugih esencijalnih aminokiselina. Kod proteina konoplje zastupljene su sve aminokiseline.

No, bez obzira što se biljni proteini generalno smatraju nepotpunima, to ne znači da ne sadržavaju pojedine aminokiseline, ili neke bitne aminokiseline, već da ne sadržaju dovoljno specifičnih aminokiselina.

 

 

Zaključak.

Stoga, potrebno je jesti uravnoteženu prehranu koja je razvrnosna čime se profil aminokiselina biljnih proteina svakako povećava.  Nije uvjet da dobijemo sve aminokiseline iz jednog izvora, dapače. Ovakva prehrana može nam pomoći upravo u onom što bodybuilderi dosad nisu imali – razvnovrsnost.

Reference: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33599941/