Kada s klijentima razgovaram o ravnom trbuhu i izgradnji trbušnih mišića, uvijek nekako završimo na tome kako oni žele više vježbi za čvrst trbuh. Ipak, morat ću vas razočarati jer veća količina vježbi za trbuh ne pomaže sama po sebi. Ne kaže se bezveze da se trbušnjaci izgrađuju u kuhinji.

Velika je zabluda da se pumpanjem trbušnjaka i vježbi u kojima se aktiviraju trbušni mišići dolazi do rezultata ako se pritom ne radi na ostalim stavkama, poput zdrave i regulirane prehrane. Planiranje obroka unaprijed, dnevni unos kalorija i potrebni dodaci prehrani siguran su ključ do ravnog trbuha. Ako uz to radite i trbušnjake, to je super formula za uspjeh, ali isključivo trbušnjacima nećete postići rezultat o kojem sanjate.

Svakoj osobi je potreban individualni pristup do ostvarenja zadanih ciljeva, zato je najbolje pratiti koja hrana loše utječe na vašu probavu i iako je zdrava, moj je savjet da ju uklonite sa svog jelovnika. Osjećaj nadutosti nije dobar i trebate izbjegavati svu hranu zbog koje ćete se tako osjećati. Najčešće su to ugljikohidrati. To nikako ne znači da ih sa svog jelovnika morate potpuno maknuti i jesti isključivo namirnice bogate proteinima. Za ravan trbuh dovoljno je ne preskakati obroke i ako ne doručkujete, obavezno uvesti tu naviku. Doručak nam daje potrebnu energiju tijekom dana i najvažniji je obrok u danu. Nekome će savršeno odgovarati zobena kaša, nekome jaja, nekome smoothie. Isprobajte što najbolje utječe na vas, što vas održava sitima i najbolje regulira tijek vaše probave. Isto vrijedi i za sve ostale obroke u danu kojih treba biti 3-5. Neka budu manji i česti. Tako ćete ubrzati svoj metabolizam, a kontroliranjem veličina porcija lako ćete izgubiti masno tkivo. Uz to, svakako pripazite na dovoljan unos tekućine. To ne mora biti samo voda. Tekućinu unosimo i u obliku čaja i juha.

Ako uz pravilnu prehranu i zdrave životne navike krenete raditi i vježbe za trbuh, to će onda svakako biti dobitna kombinacija. Kod vježbi savjetujem da pripazite da ne radite neprestano iste vježbe i ne forsirate dugo vremena treniranja trbušnog zida. Dovoljno je da se fokusirate na njega 15-20 minuta i da napravite po nekoliko različitih vježbi. Svakako preporučam da se fokusirate i na vježbe u kojima radi cijelo tijelo, a ne samo trbuh. Dobar primjer za to je izdržaj. Postoji nekoliko varijanti izdržaja, prednji na podlakticama, prednji na dlanovima, bočni, stražnji. Izvođenjem takve vježbe aktivirat ćete cijeli trup, noge i ruke. Također, ono što mnogi rekreativci u teretanama ne znaju je da su vježbe poput mrtvog dizanja, čučnja, veslanja i potisaka također izvrsne za postizanje vidljivih trbušnjaka. S tim osnovnim vježbama potrošnja kalorija će narasti i omogućiti vam brže sagorijevanje masnog tkiva.

Dakle, nemojte se bojati utega i misliti da je pumpanje trbušnjaka najbolji put do idealnog izgleda vašeg trbuha. Odvažite se, poslušajte moje savjete i javite mi rezultate 😉

No comment

Odgovori