Kada pomislimo na izvore proteina u našoj prehrani načelno ne razmišljamo o životinjskim iznutricama (organima) već prvenstveno o mesu, mlijeku jajima i slično.

U današnje vrijeme životinjski organi su manje zastupljeni u prehrani nego što je to bilo u prijašnjim vremenima. U ovome članku ćemo govoriti o pilećoj jetri te koje su dobre strane, a na što se treba pripaziti.

Pileća jetra pripada skupini namirnica koje zovemo „nutrient dense“, tj. to su namirnice koje sadržavaju veliki broj nutrijenata u relativno malo kalorija.

Pileća jetra – koja je to kategorija hrane?

Pileća jetra ne pripada niti bijelom mesu niti crvenom već pripada posebnoj skupini koja se klasificira kao organsko meso (ovdje se ne misli na meso koje je organski uzgojeno već da meso, tkivo potječe od unutarnjih organa).

Meso (tkivo) od organa posjeduje daleko veću nutritivnu vrijednost od uobičajenog mesa (mišići životinja). Ovo je čak izraženo do te mjere da se doslovno možemo predozirati određenim nutrijentima ako npr. pileću jetru konzumiramo svakodnevno.

Nutritivni podaci

Na internetu ima dosta tablica hranjivih vrijednosti za pileća jetra, a ovdje ispod prikazujemo jednu detaljniju analizu koja se odnosi na termički obrađeni oblik (kuhano, pečeno…):

100 g pilećih jetra Količina (kcal/100 grama)
Kalorije 167 kcal
Ugljikohidrati 0.9 g
Vlakna 0 g
Šećer 0 g
Masti 4.8 g
Zasićene masti 1.6 g
Mononezasićene masti 1.2 g
Polinezasićene masti 1.3 g
Omega-3 u tragovima
Omega-6 749 mg
Bjelančevine 24.5 g

 

Vitamini

Vitamin Količina 100 na grama(% RDA)
Vitamin B12 281 %
Vitamin A 267 %
Folati (folna kiselina) 144 %
Vitamin B2 117 %
Vitamin B5 67 %
Vitamin B3 55 %
Vitamin C 47 %
Vitamin B6 38 %
Vitamin B1 19%
Vitamin E 4 %

Minerali

Mineral Količina na 100 grama (% RDA)
Selen 118 %
Željezo 65 %
Fosfor 41 %
Cink 27 %
Bakar 25 %
Mangan 18 %
Kalij 8 %
Magnezij 6 %
Natrij 3 %
Kalcij 1 %

 

Zbog čega je dobro konzumirati pileća jetra?

  1. Odličan izvor visokokvalitenog proteina (bjelančevina)

Proteini su bitni za zdravlje čovjeka iz mnogo razloga. Pileća jetra predstavljaju bogat izvor proteina i slično kao i većina mesa daje cca 24,5 g proteina na 100g jetra.

Ovaj protein je kompletan protein što znači da sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina koje naše tijelo treba za izgradnju i oporavak od aktivnosti. Dodatno, ako se gleda količina kalorija na 100 g pileća jetra imaju manje kalorija od većine mesa poput junetine, svinjetine itd. Ovo ide u prilog činjenici da pileća jetra imaju puno veću nutritivnu gustoću u odnosu na uobičajeno meso.

  1. Odličan izvor skupine b-vitamina

Pileća jetra su krcata vitaminima b-kompleksa. B vitamini imaju mnogo uloga u tijelu od proizvodnje energije do normalnog funkcioniranja svake stanice i sinteze DNA (deoksiribonukleinske kiseline).

Vitamini b-kompleksa su izuzetno bitni za sve aktivne pojedince, sportaše i za sve osobe izložene bilo kakvom psihičkom ili fizičkom stresu.

  1. Odličan izvor selena

Selen je esencijalan mineral koji ima svojstva antioksidansa te je ključan ta optimalnu funkciju štitnjače. Selen dodatno doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, održavanju normalne kose, održavanju normalnih noktiju, normalnoj spermatogenezi te zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

  1. Jedan je od rijetkih životinjskih izvora vitamina C

Ako bilo koga pitate koji su izvori vitamina C najvjerojatnije će reći limun ili naranča. Ovo je naravno točno, ali ono što je malo poznato jest da su pileća jetra isto tako bogat izvor vitamina C.

  1. Pileća jetra sadrže velike količine vitamina A (retinola)

Pileća jetra sadrže cca 267% vitamina A od dnevne preporučene doze. Vitamina A je izuzetno bitan za normalno funkcioniranje našeg vida i imunološkog sustava.


 

Stvari na koje treba paziti kod konzumacije pilećih jetra

  1. Preveliki unos vitamina A (hipervitaminoza)

Vitamin A je vitamin koji je topiv u mastima (uljima) te ga zbog toga naše tijelo može pohranjivati u većim količinama u jetri i masnom tkivu.

Hipervitaminoza vitamina A može uzrokovati sve od manjih smetnji (svrbež kože, glavobolja) do izrazito teških poremećaja i stanja (oštećenje jetre i koma).

  1. Veća količina kolesterola

Pileća jetra sadrže cca 563 mg kolesterola na 100 g proizvoda. Prema američkom udruženju kardiokirurga (AHA – American Heart Association) preporuke za unos kolesterola za zdrave osobe je do 300 mg na dan. A za osobe koje imaju dijagnosticiran povišeni kolesterol ta granica je spuštena na 200 mg na dan.

Tako da kod konzumacije pileće jetre treba ograničiti unos kolesterola iz ostalih izvora hrane.

Za sve osobe koje boluju od šećerne bolesti (dijabetes tip II i tip I) ili koji imaju genetske predispozicije za povišeni kolesterol, preporučuje se da ne konzumiraju pileću jetru (niti od bilo koje druge životinje).

  1. Sadržaj purina (purinskih baza) – oprez kod bolesnika s gihtom

Pileća jetra imaju umjerenu količinu purina, što znači cca 100 – 400 mg na 100g proizvoda. S ovime trebaju biti upoznati svi koji boluju od gihta. Ukratko, giht je oblik upalnog artritisa kojeg uzrokuju povišene koncentracije mokraćne kiseline u krvi. Kod ovako povišenih koncentracija, mokraćna kiselina kristalizira te se odlaže u zglobovima, tetivama i okolnom tkivu uzrokujući bol i tzv. napadaje gihta.

Purinske baze (ili purini) tijekom svojeg metabolizma se razgrađuju, a jedan od razgradnih produkata je i mokraćna kiseline čije koncentracije tada rastu u krvi.

Iz ovog razloga se nikakve iznutrice, tako niti pileća jetra ne preporučuju za konzumaciju osobama koje boluju od gihta i drugih genetskih poremećaja u metabolizmu purinskih baza.

Završno o pilećoj jetri

Pileća jetra je namirnica izrazite nutritivne gustoće što znači da u relativno malo kalorija sadrži veliku količinu makronutrijenata (prvenstveno proteina) i mikronutrijenata (vitamini, minerali i elementi u tragovima).

Odličan su izvor visokokvalitetnih proteina i ključnih vitamina i minerala, te je svaka zdrava osoba može uključiti u svoj režim prehrane jedanput svaki tjedan do svaka dva tjedna kako bi pokupili sve dobrobiti ove namirnice.

No comment

Odgovori