U našem fitness svijetu stalno se spominje piletina, puretina, tunjevina, a nešto malo manje govedina i junetina. Zapravo, spominje se, ali ne priprema se toliko često poput recimo, piletine.

Cijena joj je veća (govedina i junetina), a za dobar komad steaka bilo bi poželjno da znate mesara i otkud kupujete meso. Isto bi se moglo reći i za piletinu, ali kad znamo da je bodybuilderima na ovim prostorima svejedno pošto se meso jede na kilograme tjedno, nećemo trošiti puno riječi. Financije nažalost vode ključnu riječ ovdje. Neki drže više, neki manje do same kvalitete mesa i izvora, no to nije tema ovog članka trenutno.

No, da se vratimo na ramstek. Ramstek je po definiciji odrezak od junećih (ili goveđih leđa). Izrazito kvalitetan dio mesa, blago prošaran masnoćom. Debljine je uglavnom 2 cm, s težinom od 160 – 200 grama u prosjeku.

Gledajući nutritivnu vrijednosti ramsteka online (ako je vjerovati podacima), ramstek na 100g sadržava 125 kalorija od kojih je 22g proteina te 4.1g masti.

Ramstek se može pripremati na razne načine i pržiti na tavi ili grillu. Kad imate ovakav odrezak, ja nekako preferiram roštilj.

Kako ja pripremam ramstek

Marinada
Nakon kupnje ramsteka, prvo slijedi marinada čiji sastojci će ovisiti o vašem ukusu. Temelj marinade je ulje (maslinovo), a potom slijede ostali sastojci. Obzirom na ogromnu količinu ružmarina u vrtu, to je logičan izbor za marinadu kod mene jer daje poseban miris mesu. Limun također iscijedim po mesu i narežem par kriški i stavim s mesom u plastičnu vrećicu.

U priču ulazi senf, papar, malo bijelog vina, par listova lovorike i kadulje. Ovog puta ništa od tog nije korišteno. Meso ne preferiram bosti, sjeckati, a pogotovo ne tući kako mu se ne bi izgubila ona sočnost gubitkom tekućine.

Nakon što je meso napacano, potrebno ga je staviti u plastičnu vrećicu i dobro zatvoriti da upije sastojke i ostaviti u frižideru na minimalno nekoliko sati, a poželjno preko noći. Potom slijedi zabavni dio…

Roštilj
Meso ocijeđeno od marinade stavljam na roštilj i pržim po želji. Nekad krvavo, nekad srednje pečeno. Za srednje pečeni ramstek potrebno je odreske pržiti po cca 3 min bez okretanja sa svake strane. Srednje pečeni ramstek izvana je dobro karameliziran, a iznutra je lijepe ružičaste boje. Obzirom da pričam o roštilju, vrijeme pečenja je prilično individualno i osjetljivo pa treba izuzetno paziti. Kod vas to može biti 2 minute i sitno, a kod nekog 4 minute.

Za meso pečeno po želji, morati ćete stati čitavo vrijeme nad roštiljem i paziti. Ipak je riječ o ramsteku.

No comment

Odgovori