Naučiti kako osluškivati svoje tijelo i povezani umno i tjelesno izuzetno je bitno. Kako to napraviti? Pa nije toliko teško, ali je potrebno malo prakse, malo vođenja dnevnika, malo više brige o samom sebi nego što to inače radimo.

Vidite, naša tijela su poput mašina, a da bi mašina radila optimalno, potrebno je voditi brigu o njoj. Stoga, kad imamo žudnju za pojedinim vrstama hrane, trebalo bismo obratiti pozornost, to nam naše tijelo govori da mašina ne funkcionira optimalno.
Primjerice, ukoliko jako žudite za šećerima i slatkim, vrlo vjerojatno vam fali kroma. Jede vam se čokolada? Vjerojatno vam fali magnezija.

Stoga, slijedeći put kad budete htjeli posegnuti za nekom određenom namirnicom, sjetite se ovog članka, jer vaše tijelo ne potražuje namirnicu, već određene makro ili mikro nutrijente i minerale.

Slušajući um zadovoljit ćemo potrebu za namirnicom (koja je u većini slučaja neka nezdrava varijanta) i dopaminom, no osluškujući tijelo zadovoljiti ćemo stvarne tjelesne potrebe.

Čokolada > magnezij.
Hrana: zobene pahuljice, kakao, orasi, sjemenke…

Šećer > krom , fosfor, sumpor, triptofan.
Hrana: brokula, grejp, naranče. (krom).
Hrana: tofu, sjemenke bundeve (fosfor).
Hrana: kelj, cvjetača, avokado (sumpor).
Hrana: sjemenke bundeve, zelene mahune, soja, zobene pahuljice (ne prokuhane) (triptofan).

Kruh & tjestenina > dušik.
Hrana: tofu, grah, orasi (te ostali proteinski izvori).

Pizza & masna hrana > kalcij.
Hrana: tempah, lisnato zeleno povrće (blitva, kelj, salata), slatki krumpir.

Slana hrana & čips > klorid i silicij.
Hrana: rajčice, masline, kelp (klorid).
Hrana: smeđa riža, jabuke, paprika babura (silicij).

Idući put kad budete žudili za određenom hranom, ili ju pojedite i uživajte u njoj te se nastavite hraniti zdravo ili odmah pređite na stvar i odaberite neku od zdravijih varijanti s ovog popisa koje će vam vratiti tijelo u balans.

No comment

Odgovori