Vjerojatno ste se našli barem jednom u situaciji kada se primite vježbanja i kupite neku suplementaciju, a da nakon nekog vremena prekinete, zbog kojekakvih razloga,  s vježbanjem i uzimanjem suplemenata. Onda se, nakon recimo 1 godinu, opet odlučite krenuti u trening, i pronađete kutiju proteina u ormariću kojem je istekao rok valjanosti. Tada ste se sigurno zapitali nešto poput:

“Mogu li koristiti suplement nakon isteka roka valjanosti?”, “Hoće li mi nešto biti ako koristim suplement nakon isteka roka valjanosti?”, “Hoću li se otrovati?”…ako vas zanimaju odgovori na ova i slična pitanja, nastavite čitati dalje.

Kako bismo dali odgovore na ova pitanja prvo moramo vratiti traku unazad i vidjeti kako se uopće ispituje rok za valjanost nekog proizvoda, te što on predstavlja.

 

Kako se ispituje rok valjanosti suplemenata (dodataka prehrani)?

Ispitivanje roka valjanosti suplemenata provodi se prema tzv. ICH smjernicama (International Council for Harmonisation). Postoje još i neke druge smjernice poput NSP smjernica te FDA smjernica koje načelno samo preuzimaju osnovne principe iz ICH smjernica tako da možemo reći da su ICH smjernice bazične smjernice koje su ujedno i međunarodno priznate.

Rok valjanosti se prema ICH smjernicama provodi putem studija stabilnosti tzv. “stability studies”.

Prije nego se proizvod stavi na ispitivanje stabilnosti, moraju se definirati specifikacije koje proizvod treba zadovoljavati tj. zahtjevi kvalitete. Zahtjevi kvalitete među ostalim parametrima sadrže organoleptičke parametre (okus, boja, miris, izgled), parametre zdravstvene ispravnosti (mikrobiološko ispitivanje, ispitivanje sadržaja teških metala) te druge parametre koji su specifični za sami proizvod poput npr. sadržaja proteina (u proteinskim prašcima), sadržaja vitamina (u proizvodima koji ih sadrže) itd.

U osnovnim crtama provode se usporedno 2 osnovne vrste ispitivanje stabilnosti na svakom proizvodu:

  1. Ispitivanje stabilnosti u “stvarnom vremenu”, što podrazumijeva da se proizvod, koji je opremljen u ambalaži kako će se naći i na policama u prodavaonicama, stavlja u posebne komore za ispitivanje stabilnosti u kojima se održavaju strogo kontrolirani uvjeti temperature i relativne vlage koji u slučaju ispitivanja stabilnosti u “stvarnom vremenu” iznose 25֯C ± 2֯C te relativne vlage od 60% ± 5%.
  2. „Ubrzano“ ispitivanje stabilnosti, kod kojeg uvjeti temperature i relativne vlage iznose 40֯C ± 2֯C te relativne vlage od 75% ± 5%.

„Ubrzano“ ispitivanje stabilnosti provodi se tijekom 6 mjeseci, te se koristi za ekstrapolaciju roka valjanosti na najčešće 2 godine. U osnovi to znači ako proizvod zadovoljava postavljene zahtjeve kvalitete tada se ekstrapolira tj. pretpostavi njegov rok valjanosti da je 2 godine. Ovaj rok se mora obavezno potvrditi i kroz ispitivanje u „stvarnom vremenu“ te ako proizvod zadovoljava zahtjeve kvalitete u tom roku onda se na taj način i potvrđuje rok od 2 godine (koji je bio ekstrapoliran) te se nastavlja pratiti i dalje nakon čega se za krajnji rok valjanosti postavlja onaj vremenski interval u kojem proizvod još uvijek zadovoljava zahtjeve kvalitete. To može biti 3, 4, 5 godina ili više, što u konačnici ovisi od proizvoda do proizvoda.

Znači da zaključimo, svaki rok valjanosti koji se ekstrapolira putem „ubrzanog“ ispitivanje se još mora potvrditi kroz ispitivanje stabilnosti u „stvarnom vremenu“ i to na 3 proizvodne serije proizvoda.

 

Što znači da proizvod zadovoljava tj. ne zadovoljava specifikacije tj. „zahtjeve kvalitete“?

Svaki parametar koji se postavlja u specifikaciji proizvoda mora zadovoljiti određenu vrijednost (ili raspon) koja je definirana kroz međunarodno priznate norme, što znači da se granice za svaki parametar postavljaju strogo definirano.

U slučaju da nisu zadovoljeni parametri zdravstvene ispravnosti (mikrobiološko ispitivanje, teški metali) tada proizvod nije primjeren za konzumaciju u ljudi te se takvi proizvodi niti ne stavljaju na tržište.

Dodaci prehrani – dehidrirani proizvodi

Dodaci prehrani su najčešće dehidrirani proizvodi poput prašaka, tableta, kapsula što već samo po sebi znači da ti proizvodi nisu previše skloni kvarenju. Prvenstveno iz razloga što je osnovna pretpostavka za mikrobiološko kvarenje hrane prisutnost vode. To je i osnovni razlog zbog čega se svježa hrana brže kvari. Ova činjenica je bila poznata i starim narodima, zbog čega su npr. počeli sušiti i soliti meso kako bi ga dulje očuvali pogodnim za konzumaciju.

Što znače rokovi valjanosti otisnuti na proizvodima?

Rokovi valjanosti koji su otisnuti na dodacima prehrani prvenstveno se odnose na tzv. „best before end“ (skraćeno BBE). Ovo znači da proizvođač garantira da proizvod sigurno zadovoljava sve parametre specifikacije unutar tog vremenskog intervala do zadnjeg dana u naznačenom mjesecu, znači npr. ako je naveden datum 12/2019, to znači da proizvod sigurno zadovoljava sve parametre do 31.12.2019. (pod pretpostvakom pravilnog čuvanja proizvoda). Neki puta proizvođači navode i točan datum u mjesecu.

Što se dešava nakon isteka roka valjanosti?

Uzmimo da npr. imamo proizvod koji ima rok valjanosti do 12/2019, što znači do 31.12.2019. Ovo ne znači da će se proizvod odmah pokvariti čim kazaljka pokaže minutu nakon ponoći na taj dan.

Treba imati na umu da s datumom BBE proizvođač garantira da će sva organoleptička svojstva i drugi parametri ostati očuvani, ako ste suplement čuvali u preporučenim temperaturnim i drugim uvjetima od strane proizvođača.

Ako će i doći do promjene nekih parametara nakon BBE to se onda prvenstveno odnosi na organoleptička svojstva poput okusa, mirisa, boje i izgleda. Znači to su prvi parametri koji će možda biti promijenjeni nakon BBE datuma.

Da uzmemo primjer, proteinski prah okusa čokolade, će možda nakon BBE imati malo drugačiji okus, možda će biti malo svjetlije boje , imati nešto drugačiji miris itd. Ova izmijenjena organoleptička svojstva ne utječu na stvarnu kvalitetu proizvoda, njegov učinak, hranjivu vrijednost niti na zdravstvenu ispravnost.

Kod npr. proizvoda koji sadrže vitamine postoji mogućnost da se vitaminski sadržaj smanji nakon BBE, a naročito kod vitamina koji su skloni oksidaciji poput vitamina C (askorbinske kiseline). Ovo naravno ne znači da će nam nešto biti ako uzmemo takvu tabletu vitamina, jedino moramo biti svjesni mogućnosti da je smanjen sadržaj vitamina unutar takvog proizvoda. Za razliku od vitamina, sadržaj minerala ne pada s vremenom tako da s njima nema brige.

Također je moguće da se s vremenom smanji sadržaj i nekih drugih sastojaka poput aminokiselina, biljnih ekstrakata itd., ali treba imati na umu da smanjeni sadržaj tih tvari nema utjecaj na zdravstvenu ispravnost proizvoda.

 

Preporuke za čuvanje suplemenata za maksimalno očuvanje roka valjanosti proizvoda

  1. Uvijek na etiketi pogledajte kakve uvjete čuvanje predlaže proizvođač. Najčešće se proizvodi trebaju čuvati na temperaturi do 25֯C (tj. sobnoj temperaturi) te zaštićeni od direktne sunčeve svjetlosti i vlage.
  2. Suplemente uvijek uzimajte suhom žlicom, mjericom, rukom (ovisno o kakvom obliku suplementa se radi) kako bi unos vlage bio minimalan.
  3. Ako u suplementu pronađete neke vrećice, te vrećice nemojte odstranjivati iz proizvoda. U tim vrećicama se najčešće nalaze tzv. higroskopne tvari čija je uloga odstranjivanje vlage iz proizvoda i one se s razlogom nalaze u proizvodu (najčešće kod vitamina, minerala, preworkout proizvoda, aminokiselina i slično).

Koliko onda mogu najdulje uzimati proizvode nakon isteka roka valjanosti?

Iz mojeg osobnog iskustva sa suplementacijom (ukupno 28 godina i još uvijek brojim 😉 te iskustva drugih, rekao bih da je to u grubo 1 godina nakon isteka roka valjanosti. Ovo je naravno pod pretpostavkom da ste propisno čuvali i rukovali s proizvodom (vidi prethodno poglavlje), te da je proizvod po svojoj prirodi dehidriran poput prašaka, tableta, kapsula.

Ako je proizvod tekući tada bi rekao da mu je maksimalan rok cca 6 mjeseci nakon isteka roka valjanosti.

Uglavnom uz ove iznad navedene okvire, uvijek se poslužite i svojim osjetilima mirisa, okusa i vida. Tako da ako osjetite da se u proizvodu razvio neki „čudan“ okus kojeg prije nije bilo, poput gorčine, kiselosti itd., ili je dobio neki opori miris ili zelenkastu boju tada ga je najbolje ne uzimati, a naročito ako znate da ga niste propisno čuvali niti rukovali s njime.

No comment

Odgovori