Umjetni zaslađivači su svuda oko nas i nalaze se u mnogim proizvodima koje svakodnevno konzumiramo. No, mnogi misle kako su umjetni zaslađivači izuzetno štetni, te radije biraju proizvode koji ih ne sadrže. Opet, takvi proizvodi pak imaju izuzetno puno šećera.

Postavlja se pitanje, što nam je generalno zdravije; umjetni zaslađivači ili šećer?
Kad govorimo o umjetnim zaslađivačima, govorimo o njih nekoliko, no svakako najzastupljeniji u prehrani je definitivno aspartam. Mnogi ne znaju, no aspartam je na tržištu već 40 godina, a svoju „nepopularnost“ ima tek posljednje desetljeće.
Kad konzumiramo aspartam, on se razlaže na dvije aminokiseline (protein) i metanol. Metanol je u biti problematičan dio aspartama zbog kojeg mnogi smatraju da je štetan.

Limenka Cole Zero ima manje od 190 mg aspartama. U istraživanjima rađenima na štakorima, nije se pokazalo štetno djelovanje iako su im dnevno davali aspartama u količini od 1500 limenki na dan.
Isto tako, valja spomenuti da samo oko 10% unešenog aspartama postaje metanol. Metanol se ne akumulira u organizmu već se razlaže u organizmu i izlazi van kroz mokraću.

Zašto su umjetni zaslađivači dobra stvar?
Vidite kad je riječ o eliminaciji šećera u tijelu, stvaranju kalorijskog deficita i omogućavanju sebi nečeg slatkog u prehrani, namirnice s umjetnim zaslađivačima, poput primjerice, coca cole, dođu izvrsno u prehrani. Ne sadržavaju kalorije, a opet, čine rigoroznu prehranu podnošljivijom.

Vjeruje se da su umjetni zaslađivači na putu ka smanjenju pretilosti i dijabetesa tipa II.

Zašto su umjetni zaslađivači loša stvar?
Pretjerana konzumacija umjetnih zaslađivača nije dobra za zdravlje naših zuba, što vodu očigledno čini boljim izborom…

Noviji zaslađivači poput saharina mogu negativno utjecati na bakterije u crijevima. Iako ta istraživanja ne pokazuju da ti podaci negativno utječu na pretilost i dijabetes, prerano je tvrditi da je saharin potpuno siguran za konzumaciju zbog nedovoljnog istraživanja. Opet, doza je ta koja čini otrov. 

Glad i debljanje uzrokovano umjetnim zaslađivačima?
Eksperimentalno istraživanje rađeno na ispitanicima koji su bili stavljeni na određeni prehrambeni režim (i kalorijski deficit) tražilo je od ispitanika da gazirane sokove sa šećerima zamjene s onima koji sadržavaju umjetne zaslađivače ili da piju vodu.

Skupina koja je umjesto napitaka sa šećerom konzumirala dijetne napitke (sa aspartamom) stvorili su bolje navike, jeli manje deserta, manje su konzumirali alkohol.

Grupa koja je konzumirala umjetne zaslađivače smanjila je kalorijski unos za 30% (sa 2283 kalorije na 1601 kaloriju), dok je skupina koja je pila vodu smanjila kalorijski unos za 26% (sa 2056 kalorija na 1517 kalorija).

Stoga, ideja da umjetni zaslađivači „zeznu“ mozak da podiže šećer u krvi nakon konzumacije istih ili da uzrokuju glad nisu istiniti.

Zaključak
Između dva zla biramo manje. U ovom slučaju, ako mene pitate, odabrao bih uvijek Coke Zero umjesto regularne Cole. Imajte na umu, doza je ta koja čini otrov. Jedna do dvije čaše Coca Cole ili željenog napitka (s aspartamom) neće biti štetno za naš organizam, no ako pijete 2L takvih napitaka svakodnevno, kroz 15-20 godina mogli biste imati problema. Opet, ne možemo sa sigurnošću tvrditi, no kao i  u svemu u životu, treba biti umjeren.

Mnogo se dezinformacija u današnje vrijeme širi internetom i medijima oko umjetnih zaslađivača, stoga je jako važno da se samostalno educirate o stvarima koje unosite u vaše tijelo.

Izdvojite vrijeme, te sami donesite zaključak za sebe. Što je bolje za vas?

No comment

Odgovori