Prije negoli započnemo ovaj članak s korisnim informacijama oko same Vertical Diet prehrane, svakako moram naglasiti da riječ „diet“ u engleskom riječniku znači prehrana, a ne dijeta. Ovo je način prehrane koji obuhvaća puno hrane, ali uz smanjenje ili eliminaciju pojedinih namirnica. S razlogom.

Vertical diet način je prehrane koji je u javnosti predstavio njen izumitelj Stan Efferding. Svaki koji prate bodybuilding i sportove snage, znaju o kom je riječ. O dugogodišnjem IFBB bodybuilderu s epitetom „the world strongest bodybuilder“.

Iako su mnogi bili poprilično skeptični i nazivali ovu prehranu „white rice and beef diet“, ona ipak ima malo dublju priču i podlogu. Jedan od najvećih (doslovno) i najsnažnijih ambasadora ove prehrane bio je „The Mountain“, Hafthor Bjornsson, televizijska zvijezda HBO serije The Game of Thrones.

Svakako treba spomenuti i američkog strongmena Briana Shawa koji je također zaštitno lice za Vertical Diet. Osim njih, tu se nalaze mnogi bodybuilderi, crossfiteri, ali i UFC borci koji primjenjuju ovakav način hranjenja.

Naravno da to ništa ne mora značiti, jer u sportu viđamo svakakve situacije i mnoge bizarne načine hranjenja kad je sport u pitanju, s kojima se kao osoba u fitnessu i savjetnik za prehranu ne bi nikad složio.

Međutim, Stan ima mnoge dobre argumente, iskustvo i znanost kao podlogu za svoju prehranu. No, svakako trebamo istaknuti kako je ova prehrana namijenjena sportašima na visokom nivou i onima koji žele doći na visoki nivo i poboljšati svoje performanse u sportu.

Objašnjenje Vertical diet prehrane
Vertical Diet fokusira se na kvalitetan unos mikronutrijenata te makronutrijenata, a pošto sve kalorije nisu iste, konzumiranje onih kalorija koje naše tijelo procesuira efikasno je fokus u ovoj prehrani.

Maksimiziranje particioniranja nutrijenata je ključna stavka u prehrani, jer nam ona, prema Stanovim riječima omogućuje bolju izvedbe, performanse te oporavak.

Koja je razlika između vertikalne i horizontalne prehrane?
Što je ustvari vertikalna prehrana, a što horizontalna prehrana?  Horizontalna prehrana je ona prehrana koju provodimo svakodnevno.  Gledamo da jedemo cjelovite namirnice iz različitih izvora i da imamo „boje“ na tanjuru.

Pa tako oni koji su u fitnessu za doručak mogu imati zobene pahuljice s nekim voće, kajganu sa špinatom, za ručak neki komad bijelog mesa (piletina, puretina) s nekim povrćem i/ili kompleksnim ugljikohidratima, neko voće kao snack, te slično za večeru.

Kod vertikalnog način hranjenja biramo namirnice koje su ovdje ipak malo limitirane izborom, a bazirane su na one koje su napakirane mikronutrijentima, koje se dobro probavljaju, ne uzrokuju potencijalno nadimanje želuca, dok postepeno kalorije dižemo prema gore u skladu s našim potrebama. Kalorije, odnosno makronutrijente biramo iz svega nekoliko namirnica.

Makronutrijenti
Kad pričamo o makronutrijentima u ovoj prehrani, ona je bazirana na bijeloj riži, crveno meso, losos.  To je to? Skoro.  Od crvenog mesa, Stan preferira:

 • meso bizona
 • ramstek
 • mljevena govedina
 • janjetina

Sve ostale namirnice Stan konzumira zbog izvrsne podloge mikronutrijenata. To su:

 • naranče
 •  brusnice
 • Orašasti plodovi
 • Slatki krumpir
 • Jaja
 • Kokošji temeljac
 • Mrkva
 • Špinat
 • Paparika (babura)
 • Losos

Vertikalna prehrana dizajnirana je na ideji da se vaš probavni sustav prilagođava na unos ovih namirnica i postaje efikasniji, dok istovremeno (postepeno) povećavamo unos kalorija iz istih namirnica kako bismo mogli biti snažniji te se dobro oporavljati nakon napornih treninga.

Stoga ako bismo mogli sumirati, Stan se među ugljikohidratima bazira na bijelu rižu i bijeli krumpir, dok crveno meso (ono koje smo gore naveli) koristimo kao izvor proteina. S  ovim mesom zadovoljavamo i potrebe za masnoćama u prehrani. Iz ovog proizašao je popularni „monster mash“ obrok.

Crveno meso daje čitav niz mikronutrijenata također, od nama značajnijih tu su željezo, B vitamini, cink i kolesterol, koji su jako važni za optimiziranje naših hormona (testosteron).

 Što se ne nalazi na tanjuru?
U Vertikalnoj prehrani Stan tvrdi da ne jede hranu koju on voli, već da jede onu hranu koja voli njega. Što je zapravo mislio pod ovim, znamo dosad. No, što bi konkretno spadalo u namirnice koje nam možda nisu najjidealnije u većim količinama kad se želimo baviti sportom na višoj stepenici?

Riječ je o FOODMAPs namirnicama. One predstavljaju namirnice visoke fermentiranim oligo-, di-, mono- saharidima i polioli. Koje su to namirnice?

 • Artičoke
 • Šparoge
 • Grah
 • Banane
 • Svježa cikla
 • Brokula
 • Luk
 • Češnjak

Zar ove namirnice ne bi trebale biti zdrave za nas? Apsolutno, no upravo ove namirnice uzrokuju nadimanje i plinove stoga bi ih obavezno trebalo eliminirati ako imamo sindrom iritabilnih crijeva (IBS), odnosno smanjiti njihov unos ako nemamo IBS.  Obzirom da se baziramo na unosu vitamina, minerala i ostalih mikronutrijenata i namirnica koje nemaju ove simptome, FOODMAPs namirnice mogu biti prisutne, no u malim količinama.

Mogu li osobe koje nisu sportaši primjeniti ovakav način prehrane?
Osobe koje žele smršaviti ili dobiti na mišićnoj masi mogu svakako probati s Vertikalnom prehranom, jer je na kraju dana uvijek fokus na kalorijskom deficitu, odnosno kalorijskom suficitu (za one koji žele veću mišićnu masu.

Sudeći prema onima koji su isprobali ovakav način prehrane vidimo da su osim rezultata imali i niži kolesterol, normalizirali su šećer u krvi, poboljšali svoju krvnu sliku i imali priliku analizirati koje namirnice im dobro, a koje loše „sjedaju“ na želudac.

Zaključak
Mnogi tvrde da je ovakav način prehrane prilično limitiran, no ako bismo pogledali malo fitness industriju, vidjeli bismo neke druge uzorke. Zobene pahuljice, bjelanjci, brokula, riža , piletina. Zvuči poznato? Koliko limitirano je ovo?

Stan ne voli piletinu, a ni puretinu u svojoj prehrani, a s razlogom. To ne znači da komad pilećih prsa ne možete imati u danu, no crveno meso je no.1.

Svi smo mi više manje ljudi od neke rutine, stoga gledajući s tog aspekta ne vjerujem da smo toliko puno limitirani. Imate preko 5-6 izvora „glavnih“ izvora proteina, dok je energetski unos ipak limitiran na bijelu rižu i krumpir. To su zbilja jedne od onih namirnica koje ne uzrokuju probavne smetnje, a u vertikalnoj prehrani moramo iz zaista puno jesti.

Vertikalna prehrana, po mom mišljenju, štedi vrijeme, a i novac, unatoč tomu što je crveno meso nešto skuplje. Nekoliko vaših obroka možete skuhati odjednom i ponijeti sa sobom. Sve je poprilično jednostavno i praktično dizajnirano s ciljem optimiziranja performansi.

Ovo nije još jedna od fancy novih dijeta s instagrama, ovo je način prehrane koji će vam osigurati sve potrebno u danu i pomoći vam da se osjećate bolje, imate bolju krvnu sliku, bolje performanse i izgledate dobro.

Ovaj članak trebao bi vam dati kratak pregled i uvid u vertikalnu prehranu, a ukoliko biste htjeli saznati više, možete kupiti knjigu, te pogledati YouTube video klipove gdje u detalje možete neke stvari saznati.

No comment

Odgovori