Frekvencija je ključ kad je u pitanju izgradnja mišića. No, moramo znati, kada koliko i kako bismo trebali vježbati da bismo to ostvarili. Nije isto za sve mišićne skupine. Primjerice, velike mišićne skupine poput nogu ili leđa dovoljno je trenirati jednom do dvaput tjedno za optimalne rezultate, no neke druge mišićne skupine…recimo listove, trbušne, podlakticu…njih možemo trenirati svakodnevno.

I trebali bismo! Ovo je lista 4 mišićne skupine koje možete vježbati svaki dan:

1. Podlaktice

Vježbe za podlakticu imaju jako malen učinak na centralni živčani sustav zbog svoje jednostavnosti izvedbe (vježbe)  i malenog opterećenja tako da ih možemo svakodnevno stimulirati kroz razne vježbe.

Treniranje podlaktica svakodnevno neće negativno utjecati na vaš glavni dio treninga. Uostalom, velike i snažne podlaktice omogućiti će vam više snage pri vježbama povlačenja i vučenja kao i na potiscima, poput bench pressa.

Obzirom da podlaktice vježbamo kroz nešto kraći opseg pokreta, potrebno je koristit nešto veći broj ponavljanja ili koristiti sporiji tempo . Također, pripazite na dijelove podlaktice koju trenirate. Primjerice fleksori zgloba često su puno dominantniji u odnosu na ekstenzore zgloba.  Trenirajte oboje.

Velike podlaktice su uvijek bile znak snage.

 

2.  Trbušni mišići

Trbušne mišiće možemo trenirati svakodnevno, a osnaživanjem corea generalno smanjujemo rizik od povrede, te stvaramo „sigurni omotač“ oko kralježnice. Stoga, ako bih između svih mišićnih skupina izdvojio jednu koju bi preporučio svakodnevno vježbati, to bi bili upravo trbušni mišići.

A ukoliko ste dovoljno „lean“, ili radite na tom da smanjite bodyfat, treniranje trbušnih mišića svakodnevno pomoći će vam da se oni čim prije istaknu i dođu do izražaja. Vaš svakodnevni trening trbušnog zida ne mora se sastojati od punvježbi. 2-3 vježbe su i više nego dovoljne.

 

3. Listovi

Listovi su jedna od onih mišićnih skupina koju ili imamo ili nemamo. A, ako ih imamo, vabe pogled mnogih. Jer lijepi listovi su privlačni, kako na muškarcima, tako i na ženama.  Ukoliko ste jedan od onih koji nemaju te sreće i imaju slabo razvijene listove, svakodnevno treniranje je must.

Ili barem povećati frekvenciju treninga listova. No budimo realno, jednom tjedno jednostavno neće biti dovoljno. Da bi trening listova bio efikasan moramo prvo naučiti anatomiju i naučiti kako stimulirati mišiće potkoljenice. Sporo, ali sigurno, rezultati će doći.

4. Srednja glava ramena

Zašto ne ramena u cjelini? Vrlo jednostavno. Tko god je radio teške potiske, zna da ramenima treba vremena za oporavak. Isto vrijedi i sa stražnjom glavom ramena. Međutim, srednja glava ramena se kroz nekoliko vježbi na sajlama i s bučicama može gotovo svakodnevno ili svakodnevno trenirati.

Srednja glava ramena je ona koja daje onaj „pop“ ramenima i zbog koje nam ramena izgledaju zaobljena, kao topovske kugle. Trenirajući lateralnu glavu mišića frekventnije, možemo postići taj look puno brže. Jedna do dvije vježbe kroz 3 seta s nešto većim brojem ponavljanja biti će sasvim dovoljno.

No comment

Odgovori