Dragi čitatelji, u ovom članku iznijeti ću nekih 5 glavnih pogrešaka koje vidim kod vježbača u fitness centrima, ljudima s kojima radim, poznanicima s kojima u svlacionici komuniciram i općenito kroz neko svoje dugogodišnje iskustvo u fitness branši.
Stoga , bez okolišanja, idemo redom!

1. Nitko ne tajmira vrijeme odmora između setova
U svim fitness programima koje vježbači prate u gymu imaju označeno vrijeme odmora između setova te vrijeme odmora između dvije različite vježbe. Ipak, nitko to vrijeme ne shvaća ozbiljno, niti gledat na sat, a kamoli da ima štopericu. Zašto? Jer ste zauzeti časkanjem s frendom između serija bench pressa? Vidjeli ste onu zgodnu curu, pa ste otišli razmijeniti par rečenica…? Svi to rade. Ako se ne socijaliziraju s nekim u fitnessu, onda kopaju po mobitelu. Vrijeme odmora je izuzetno bitno. Ako želite napredovati. Nemojte to shvaćati olako.

2. Gdje je nestalo zagrijavanje?
Tko se vidio zagrijavati, jelda? Malo ćemo se razmahati rukicama, i dobri smo. Ne. Ogromna pogreška. Pravilno i adekvatno zagrijavanje pripremiti će tijelo za trening koje ga čeka, omogućiti bolje performanse i smanjiti rizik od povrede.
Isto vrijedi i za zagrijavanje na svakoj radnoj vježbi. Iako nije prijeko potrebno, jednom kad se zagrijete, ali nije loše na svakoj vježbi početi s nešto lakšim setom (kojeg mi koji smo dulje u fitnessu uglavnom i ne brojimo pod radni set), pa tek potom skočiti gore s kilažom.

3. Zašto ne bilježite treninge?
Vjerovali ili ne, bilježenjem treninga u svoj dnevnik, ili još bolje, u neku aplikaciju pružit će vam bolje, kvalitetnije treninge i podizat će ljestvicu više. Kako možete znati da li napredujete, ako nemate evidentirane treninge? Naravno, vidjeti ćete razliku u ogledalu i vagi, ali da bi napredak bio potpun morate voditi i bilježiti svoje treninge. Stoga, kad napredak stagnira, lakše ćete doći do zaključka što biste u svom treningu ili prehrani trebali mijenjati.

4. Ne budite gym štakori. Cijenite odmor.
Poznajem dosta ljudi, a i vidim dosta ljudi svakodnevno u gymu koji ne uzimaju odmor. Koliko god vi predani i usmjereni bili ka svojim ciljevima, odmori su nužni za oporavak tijela. Kvalitetan odmor i san pružiti će optimalne rezultate. Ako vježbate 7 dana u tjednu i ne oporavljate se od treninga, s vremenom će vaš napredak stagnirati, a onda još gore, počet ćete gubiti snagu, apetit, a s tim doći će i do pada performansi, te konačno, početi ćete gubiti mišićnu masu.
Koliko god to nekome zvučalo neistinito, vrlo je istinito. Govorim iz iskustva. Nekad sam znao imati bolje rezultate vježbajući 4-5 puta u tjednu nego kad sam trenirao svih 7 dana u tjednu.

5. Ego. Opet taj vražji ego.
Trening snage i slaganje ploča na šipku je sasvim Ok i opravdan. No, nije opravdan kad želite stimulirati mišiće i postići hipertrofiju mišića, a riskirate povredu s kilažama koje ne možete podići više od 2-3 puta. Za optimalnu hipetrofiju mišića dozirajte opterećenje na 70-80% od vašeg maksimuma. Za snagu idete više. No ako nije riječ o snazi ni hipetrofiji mišića, onda je riječ o ego liftingu. Budite pametni, trenirajte svoje tijelo, a ne testirajte idržljivost svojih zglobova, tetiva i ligamenata.
Toliko od mene zasad, do čitanja!

No comment

Odgovori