Ako ste ikada bolovali od anemije, sigurno ste kao preporuku liječnika čuli da trebate jesti što više cikle. No, i ako niste imali problema s niskim željezom, ciklu svakako trebate uključiti u prehranu jer se radi o povrću koje je jednostavno za konzumaciju, a nutritivno je izrazito bogato. Ciklu se može konzumirati, kuhanu, ukiseljenu ili sirovu.

Nutritivna vrijednost cikle
Po svojem sastavu cikla je 88% voda, 10% ugljikohidrati, 2% proteini te manje od 1% masti. U 100 grama svježe cikle nalazi se 43 kalorije, a sirova cikla bogat je izvor folata i umjereno dobar izvor mangana.

Zdravstveni benefiti konzumacije cikle
U preliminarnom istraživanju, sok od cikle smanjio je krvni tlak u životinja kod kojih je zabilježena hipertenzija što potvrđuje da ova biljka može imati učinak na mehanizme razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Dodatno, suplementacije dijetalnim nitratima koje nalazimo u cikli dovodi do malog ili umjerenog poboljšanja u izvedbi vježbi izdržljivosti, navode Hobbs i Siervo.

Recept za pripremu cikle
Salata s ciklom i kruškom

Sastojci
-kruška
-cikla, ukiseljena ili kuhana pa ohlađena
-matovilac
-leća, u limenci
-1 žlica maslinovog ulja
-sol

Postupak
Sve što je potrebno narežete na sitnije, pomiješate u tanjuru i prelijte maslinovim uljem, pa promiješate. Dakle, jedini “zadatak” koji imate je prošetati do trgovine i potom narezati sastojke. Nije baš toliko komplicirano, a unijeli ste zdrav obrok krcat vitaminima i mineralima.

Ovaj obrok pogodan je i osobama koje ne jedu namirnice životinjskog porijekla, a iz leće će unijeti prijeko im potrebne proteine.

No comment

Odgovori