Crossfit, zumba, HIIT…samo su jedni od mnogih fitness grana, ideja i pokreta koji su u posljednjih nekoliko godina postali izuzetno popularni.  Začetnici promoviraju zdravlje, snagu i lijepo isklesano tijelo kao rezultat provođenja takvih metoda treninga.

Neki su dobri, neki nešto manje, ali jedno je sigurno, svi oni daju rezultate ako im se posvetite. Međutim, mnogi među nama nekako ne spadaju u niti jednu od novih, modernih načina treniranja.

Mnogi žele dizati utege i bit snažni i izripani. Crossfit? Pa i ne baš. Neki žele biti u mogućnosti imati dupli BW čučanj. Nekima odgovara odvajati trening s utezima i cardio trening.

Ovdje dolazimo do hodanja. Smatram da je hodanje kao cardio jedan od najboljih niskointenzivnih metoda koje će vam pomoći da dođete u formu.

Zašto?

1. Poboljšava vaš aerobni kapacitet.

Hodanje na traci ili u prirodi vas neće učiniti maratoncima ali će svakako povećati vaš VO2 (maksimalan primitak kisika).  Ukoliko želite izvući više od vašeg cardio treninga povećajte nagib i simulirajte penjanje u brdo. Brzina kretanja od 3.5 do 4.5 milja po satu je više nego dovoljno  da postignete željeno. Ubili smo dvije muhe jednim udarcem.

2. Osjećate se bolje nakon hodanja i ubrzava proces oporavka.

Za razliku od intenzivnog cardio treninga ili HIITa, nakon umjerenog hodanja trebali bi se osjećati jako dobro, energično. Postoji nešto u tom „iznojavanju“, a opet ne narušava vam oporavak za trening s utezima. Sasvim suprotno, niskointenzivan cardio pomoći će pri oporavku. Povećava protok krvi, pomaže upaljenim i krutim mišićima da se „opuste“.

3. Nije stresna aktivnost za tijelo.

Hodati možete svakodnevno u kombinaciji sa treninzima u teretani. Nećete se pretrenirati. Hodanjem ne akumulirate stres kao što bi to bilo sa sprintevima, trčanjima u brdo ili HIIT-om. Ali, ako probate kombinirati HIIT i trening s utezima, nakon 4 dana vi ste u velikim tjelesnom zamoru ali i u zamoru CNSa.

4. Nećete se ozlijediti provodeći LISS cardio (Low Intensity Steady State).

Kad ste čuli da se netko ozlijedio hodanjem na traci? Ne tako često…ustvari, ne sjećam se da sam ikad čuo da se netko ozlijedio na taj način. Ali sam zato vidio jako puno povreda kod HIIT oblika cardia ili sprinteva uzbrdo i nizbrdo. Stražnja loža, listovi, čak i gluteusi…s hodanjem možemo smanjiti rizik na minimum.

5.  Povećava dnevno kretanje u danu (broj pređenih koraka u danu).

Ovo je i pravi cilj, zar ne? Želimo postići optimalan broj koraka u danu i kretati se dovoljno da budemo zdravi, ali i da budemo vitki. Budimo realni, ako radite u uredu 8-4 ili 9-5, koliko se krećete u danu? Ne baš puno. Iz svog iskustva kao trener, mogu odmah reći da u prosjeku imate 4000-6000 pređenih koraka u danu. Neka optimalna brojka kaže 10K dnevno. Hodanje ovdje dođe izvrsno. Ne želite nakon cjelodnevnog sjedanja u uredu, autu i sl. doći na trening i raditi hill sprints. Tražite ozljedu.  Hodanje je key uspjeha.

No comment

Odgovori