Kad je riječ o programima treninga, vježbači početnici i amateri s iskustvom probati će svašta ne bili postigli rezultate poput profesionalaca koje prate na svojim socijalnim mrežama. Iako se takva praksa dosad nikada nije pokazala uspješnom, mnogi i dalje smatraju da se mogu nositi s profićima.

U nekoliko navrata sam objašnjavao zašto je to tako, stoga ću ovdje samo kratko reći dvije stvari:
1. Genetika
2. Hormoni

I to je to. Stoga, ukoliko sad čitate ovaj članak, vrlo vjerojatno ne posjedujete genetiku Ronnie Colemana niti ste hormonski potpomognuti kao što je to bio Andreas Munzer. I to je sasvim u redu. Vi, poput mene, bavite se tjelovježbom iz nekoliko razloga; da biste izgledali dobro, bili zdravi, a ujedno prenijeli taj tjelesni aspekt svog života u ostale dijelove života pa tako bili asertivniji, imali više sampouzdanja, bili generalno snažniji u životu i nosili se sa svim što život nosi.

E sad, pošto mnogi od vas nemaju vremena da bi samostalno programirali svoje treninge i bavili se sobom na tom nivou, niti imate financija i mogućnosti da unajmite trenera za to, ja ću vam ovdje iznijeti mojih top 5 programa koje možete pratiti kako biste ostvarili dobre rezultate.


Sve programe sam isprobao, stoga govorim iz vlastitog iskustva, ali i iskustva drugih vježbača koje sam stavio na određene programe.

To su:
1. Strongflifts 5×5 (Reg Park 5×5)
2. 5/3/1 Jim Wendler
3. Texas Method
4. Mad Cow
5. Vince Gironda 8×8


Programi koje vrijedi spomenuti:
1. German Volume Training 10×10
2. Coan & Phillipi 10 Week Deadlift Program
3. Westside Barbell Conjugate Metod

Dakle, sigurno ste čuli za neke od ovih programa, ali ste ih smatrali prejednostavnima, dosadnima ili precijenjenima? Dajte si 3 mjeseca za bilo koji od ovih programa i promijeniti ćete svoje mišljenje.

Ukoliko ste vježbač početnik svakako vam preporučam da krenete s programom poput Stronglifts 5×5 ili Wendlerovim 5/3/1 programom (prilagođenim za BB).

Oni nešto iskusniji mogu krenuti sa Texas Method ili Mad Cow programom, dok će oni koje zanima isključivo bodybuilding i izgradnja mišića, imati najviše koristi od 8×8 Girondinog programa.

Što je sa programima koje vrijedi spomenuti? Zašto oni nisu top 5?
Iz vrlo jednostavnog razloga, a to je zato što su poprilično sport specific. Dakle, ukoliko ste dizač utega ili powerlifter, ovo su programi za vas, ali moram napomenuti, programi poput GVT 10×10 i 10 weeks Deadlift protocol od Coan & Phillipi imaju ograničeno vrijeme primjene.
Sve navedene programe možete pronaći na googleu, stoga se nisam trudio previše objašnjavati svakog od njih. Autori samih programa najbolje su objasnili svoje programe. Neke od njih možete i besplatno preuzeti s web stranica.
Iako, toplo savjetujem da, ukoliko vam se određeni princip rada svidi, kupite knjigu ili e-book od samog autora jer ćete na taj način u svako vrijeme moći pronaći odgovor ukoliko nešto kod treninga „zapne“.

Nadam se da je ovaj članak bio od koristi i da sam neke od vas usmjerio u dobrom pravcu. Javite mi povratno kroz nekoliko mjeseci!
Do čitanja…

No comment

Odgovori