„Sa koliko vode moram promiješati….?“, ovo je jedno od pitanja koje često dobivamo, naročito od osoba koje tek počinju trenirati i uzimati dodatke prehrani, zato mislim da bi bilo dobro da odgovorimo na ovo pitanje.

Prvo što trebamo znati kod svih praškastih dodataka prehrani jest da je količina nutrijenta (hranjivih tvari ili tvari s fiziološkim učinkom) točno određena u sastavu svakog praha. Ovo je bitno naglasiti jer to znači da bez obzira u kojem volumenu tekućine miješamo npr. 1 mjericu praha, mi ćemo dobiti jednaku količinu nutrijenata tj. točno onu količinu koja se nalazi u toj 1 mjerici praha.

Treba imati na umu, da ako miješamo proteinski prah ili neki drugi prah u neke druge tekućine poput mlijeka ili soka, da će te tekućine svojim sastavom pridonijeti ukupnoj kalorijskoj vrijednosti napitka.

Tako npr.
– različiti sokovi sadrže najčešće cca 10 g šećera na 100ml
– mlijeko sadrži cca 3,5 g proteina te 4,2 g ugljikohidrata i 2,8g masti na 100ml.
Kod mlijeka je također bitno napomenuti da sadrži laktozu (mliječni šećer), tako da ako vas laktoza napuhava, tada izbjegavajte miješati prah u mlijeko ili koristite mlijeko bez laktoze ili možda različita mlijeka biljnog porijekla (sojino mlijeko, zobeno mlijeko itd.)

Načelno se s količinom tekućine reguliraju:
– slatkoća – više tekućine = manje slatko i obrnuto
– gustoća – više tekućine = rjeđa tekstura i obrnuto

I još par naputaka za kraj:
– uvijek se pobrinite da se svaki proteinski prah u potpunosti otopi prije nego ga popijete. Na ovaj način ćete osigurati da se protein ne treba dodatno otapati u želucu i crijevima što ponekad, a naročito u stanjima dehidracije organizma može dovesti do lakših probavnih poteškoća, poput napuhavanja.
– uvijek nakon 1 h od ispijanja proteinskog shake-a popijte 200 – 300 ml čiste vode. Ovo će omogućiti bolju probavu i apsorpciju proteina te hidraciju organizma. Zašto? Zato što je razgradnja/probava proteina načelno hidrolitički process u kojemu se troši voda. Iz ovoga razloga ste možda i osjetili da ste nakon ispijanja proteinskog shake-a žedni.

No comment

Odgovori