Kad je riječ o ženskom pristupu treningu i prehrani uvidio sam jako puno nepravilnosti, grešaka i općenito krivog mindseta. Od svih stvari koje sam vidio, navesti ću samo one tri, tri glavne stavke za koje smatram da ogroman većina žena ima problem kad želi dovesti svoje tijelo u formu.

1. Dugotrajan cardio
Uvriježeno je mišljenje većine kad žele izgubiti potkožno masno tkivo da trebaju provoditi sate na cardio mašinama. Bilo da je riječ o orbitreku, traci za trčanje, steperu ili sobnom biciklu, vidimo to svakodnevno.
Ideja je krenula još iz ere 80tih kad su žene masovno kretale u obližnje fitness centre i pokušale „iznojiti“ potkožno masno tkivo. Znanost je uvelike napredovala otad i ispostavilo se da dugotrajnim cardio treningom stavljate svoje tijelo u kataboličko stanje, čime zapravo ne radite ništa, osim trošite kalorije.

Želite biti utegnuti i imati lijepu figuru, cardio nije rješenje. Istina, izgubiti ćete pokoji kilogram, koji centimetar u struku, ali ćete i dalje biti ista verzija sebe, samo manja i bez mišića, mlohava. Grubo? Možda, ali istinito.
Cardio oblik treninga uvijek možete ukomponirati i svakako nisam protiv, dapače. Smatram da biste trebali imati i jedan oblik kardiovaskularnog treninga, odvojen od treninga s utezima ili nakon treninga s utezima.
Čak i hodanje na traci za trčanje je dobro! Krećite se prvo pravilno, a potom dulje i snažnije.

2. Previše ugljikohidrata & premalo proteina
Instagram i ostale socijalne mreže prepune su fitness stručnjaka, influencera, savjetnika za prehranu i ostalih wannabe stručnjaka. Na takvim mrežama uz mnoštvo korisnih informacija i kvalitetnog sadržaja možete pronaći i hrpetinu gluposti, dobro upakiranih koje super zvuče, a neće vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve.

Tu bi volio istaknuti sve one stranice koje pratite a pune su recepata sa „zdravim“ ugljikohidratima gdje se proteini nalaze u tragovima. Sigurno znate o čemu pričam, zobene kaše i zdjele prepune voća, jogurta, lanenih sjemenki, chia sjemenki i ostalih, danas popularnih namirnica.

Realno, takvi obroci napakirani su energijom. Što je izvrsno, ako ste maratonac ili profesionalni sportaš s 2 naporna treninga u danu. Prosječna žena koja treba smršaviti nema apsolutno nikakve potrebe za tolikom količinom ugljikohidrata, a posebice ne u jednom obroku.

Fokusirajte se na protein, bilo da je vaš cilj biti mršaviji, snažniji ili malo više muskulaturniji. Potrebe za ugljikohidratima manje su nego što mislite.

3. Strah od utega
Isto tako, postoji taj jedan strah od utega i ideje o „prenabildanosti“. Sigurno ste i vi puno puta čuli ili znate nekog tko ne želi naporno vježbati s utezima zbog straha da će biti muškobanjast ili „bulky“. Realno, to nije baš tako lako moguće. Glavni razlog je testosteron, kojeg žene imaju jako malo u odnosu na muškarce.

Kad je riječ o tjelesnoj rekompoziciji, smanjenju potkožnog masnog tkiva ili općenitom zdravlju, htio bi staviti trening s opterećenjem u prvi plan. Višezglobne vježbe i slobodni utezi. Bez obzira bili muškarac ili žena.
„Želim samo malo tonirati mišiće, pa radim s laganim utezima“. Sigurno ste i ovo čuli, ili i vi imali ovakvo mišljenje. Takvo što ne postoji. Zaboravite na takav pristup.
Najviše koristi imati ćete uvijek od težinskog treninga s vježbama prilagođenim vama, vašoj strukturi tijela, te vašim ciljevima.

Čučnjevi, njegove varijacije, potisci, vučenja i slično, imaju mnoge funkcionalne (iako ne volim tu riječ) koristi u svakodnevnom životu, također.

No comment

Odgovori