Svi smo već čuli za izreku da se trbušni mišići ne stvaraju u teretani, već u kuhinji. I to je istina. A da bismo mogli napredovati i da bi naši mišići mogli narasti potrebno je imati optimalan oporavak.

U ovom članku iznijeti ću, po mom mišljenju, 3 glavne stavke zaslužne za kvalitetan oporavak nakon treninga. Kao što ste to mogli pretpostaviti dosad, na temelju gore napisanog, prehrana je od ključne važnosti, potom kvalitetan san te aktivan odmor kao treća stavka.

1. Protein u svakom obroku
Adekvatan proteinski unos omogućuje mišićnu sintezu (obnovu i izgradnju nove mišićne mase). Ako pak ne možete imati proteine u svakom obroku, svakako preporučam da se oni ipak nađu u obroku prije treninga, poslije treninga te u obroku prije spavanja. Također, neka njihov unos bude raspodijeljen tako da osigurava dostatne količine proteina u čitavom danu.

2. Kvalitetan san
Najbolji način da se oporavite jest da spavate što više, odnosno koliko vam životne obveze to dopuštaju. Isto tako, volio bih napomenuti da je izrazito bitna kvaliteta sna, a ne samo kvantiteta.

Istraživanja nam pokazuju da nedostatak sna značajno negativno utječe na sportske performanse i oporavak.

Jedan mali „tip“ koji bi volio istaknuti je popodnevni mali „nap“. Kad možete, izdvojite 20-30 minuta za kratki odmor. Zatvorite oči, izgasite tv, računalo, mobitel. Male sitnice poput ovih uvelike utječu na oporavak i odmor.

3. Aktivan odmor
Kad imate jaku mišićnu upalu, kvalitetna prehrana i dobar san su obavezni, ali to ne znači da biste ostatak vremena trebali provesti u izležavanju. Odmor da, aktivan odmor.
Što nam to znači? Kad imate jaku upalu, poželjno je odraditi ponovljeni trening u intentitetu od 50% od prethodnog treninga s duplo manjim volumenom.

Primjerice, ako imate izrazito jaku upalu kvadricepsa od čučnjeva dan ranije, poželjno je napraviti nekoliko serija na nožnoj ekstenziji i dovesti što više krvi u mišić. Ako pak ne želite otići u gym, otiđite u šetnju u prirodu. Sjednite na bicikl i odvozite neku manju rutu, samo nemojte sjedati kod kuće.

Aktivan odmor je najbolji način za optimalan oporavak.

Dragi čitatelji, to su moja tri savjeta za ubrzanje oporavka nakon treninga. Kao i moji prethodni savjeti dosad, vrlo su jednostavni i praktični, te vjerujem da ih svi možemo ispoštovati i provesti u djelo.

Do čitanja.

No comment

Odgovori