Vjerujem da vam je zaista teško pratiti hrpu informacija koje pristižu sa svih strana o tome što je danas zdravo, a što nije. Jedni predlažu jednu, drugi nešto drugo, netko pazi na unos ugljikohidrata, netko ih potpuno izbacuje iz prehrane. Često nam se i kroz medije prezentira kako su neke namirnice zdrave, a to je zapravo daleko od istine.
Donosim vam članak o nekoliko namirnica koje slove kao zdrave, a zapravo su samo dobro upakirani marketinški proizvod i jednako slabih nutrijenata kao i njihove nezdrave alternative.

ŽITARICE
Razne žitarice ili popularnog naziva „pahuljice“, koje svi volimo jesti za doručak s puno mlijeka ne samo da nisu zdrave, iako se možda tako prezentiraju, nego su apsolutno prepune šećera kojima se dobiva sladak i primamljiv okus. Tijekom njihove prerade, hranjive vrijednosti nestaju, stoga preporučam da kod njihove kupnje najprije pregledate deklaraciju. Ne dajte se zavarati ako na sebi sadrže razne naljepnice kojima se označavaju kao zdrave namirnice.

INTEGRALNI KEKSI I ŠTAPIĆI
Štapići se dobivaju tako da se prže u ulju, a jedan od glavnih sastojaka su im i biljne masti koje se u organizmu puno teže razgrađuju nego one životinjskog porijekla. Izbjegavajte bilo kakve grickalice koje vam donose samo više štete nego koristi.

ENERGETSKE PLOČICE
Nutricionisti i stručnjaci za prehranu diljem svijeta upozoravaju na uzimanje energetskih pločica. One jesu hranjive, ali se nikako ne bi smjele voditi pod zamjenu za obrok. Energetske pločice koje mogu biti zdrave moraju sadržavati velik udio vlakana, a nizak udio šećera i mora ih se obavezno uzimati uz redovitu prehranu. Energetske pločice koje najčešće kupujemo u trgovačkim lancima nalaze se na polici s čokoladicama i sadrže velik udio šećera, zato je bolje uzeti one kvalitetnije u specijaliziranim prodavaonicama.

SUHO VOĆE
Voće samo po sebi sadrži doista velik udio ugljikohidrata i šećera, ali je svakako bolji izbor da unesete neku voćku s prirodnim šećerom nego da posežete za suhim voćem koje sadrži razne aditive i dodatak umjetnih sladila. Voće s niskim udjelom šećera je: maline, kupine, jagode, brusnica, avokado…

No comment

Odgovori