Mišići stražnjice (gluteusi) jedni su od najsnažnijih mišića na našem tijelu, a opet, ironično je, da su upravo oni vrlo često najslabija točka kod mnogih ljudi, kako muškaraca, tako i žena.

Gluteus je kralj među mišićima donjeg dijela tijela. Jačanjem gluteusa, ojačati ćemo snagu na svim vježbama donjeg dijela tijela (čučnjevi, mrtva dizanja), a istovremeno ćemo preventirati povredu. Svakako valja napomenuti da je i vrlo je važan mišić za zdravu kralježnicu. Kod bolne kralježnice, snažan core, gluteusi te mišići natkoljenice od ključne su važnosti.

Uostalom, tko ne bi htio imati lijepu, snažnu i okruglu stražnjicu? Da i muškarcima bi dobro došla stražnjica, pitajte svaku ženu….

U nastavku pogledajte koja su to 4 znaka koja vam govore da vaši gluteusi trebaju više rada.

1. Nemogućnost izvođenja jednonožnog glute bridge-a
Ukoliko niste u mogućnosti napraviti 10 tehnički ispravnih jednonožnih ponavljanja u ovoj vježbi, to je prvi znak slabih gluteusa. Testirajte obje strane, jer jedna strana može biti slabija (snažnija) u odnosu na drugu. Isto tako, pobrinite se da svako ponavljanje bude pravilno izvedeno, te da u gornoj poziciji vaše tijelo čini oblik pravokutnog trokuta. Drugi znak slabosti bi bio prebacivanje težine na stražnju ložu zbog nemogućnosti gluteusa za izvedbu pokreta.

2. Teško održavanje balansa priliko izvođenja iskoraka
Kad se borite za održavanje balansa prilikom iskoraka ili bilo koje druge vježbe donjeg tijela tijela dobar je pokazatelj slabosti gluteusa. Balans dolazi od gluteusa. Kad su oni slabi ,održavanje kontrole tijela postaje problem. Testirajte se. Uzmite bučice i krenite u izvođenje hodajućih iskoraka. Ukoliko vas tijelo zanosi i gubite balans ili vam kukovi „propadaju“ na jednu stranu, gluteusi su slabi.

3. Problem zdjelice: „anterior pelvic tilt“
Pogledajte svoju posturu u ogledalo stojeći bočno. Primjećujete li poziciju svoje zdjelice? Imate li držanje kao Donald Duck? Kod žena je ovo poseban problem, nekad uzrokovan podsvjesnim držanjem tijela, kako bi stražnjica došla do izražaja. Ukoliko vam je zdjelica prirodno u ovoj poziciji, radite na posturi i gluteusima!

4. Ne osjećate gluteuse prilikom vježbanja i nikad nemate upalu
Ako ne osjećate gluteuse u određenim vježbama gdje je njihov angažman velik, moguće je da kompenzirate drugim mišićima. Također, upala ne mora biti indikator slabih gluteusa, no ako vam nakon treninga donjeg dijela tijela nikad gluteusi nisu bar malo bolni, vrijeme je da ih počnete vježbati direktno.

No comment

Odgovori