Danas u ovom moru informacija teško je razaznati što je dobro, a što ne za nas. Odnosno, ako nismo educirani oko tematike, vrlo lako nas se može preveslati.
A kad je fitness industrija u pitanju, tu ima svega. Od magičnih napitaka, detox čajeva, čokoladica za suspresiju apetita, pa onda i  razno raznih rekvizita za vježbanje, elektrostimulatora…you name it!

A tek ako govorimo o prehrani i dijetama…

Ovdje ću vam navesti neke od učestalih pogrešaka kad je riječ o mršavljenju, a mogu biti uzrokovane onim što ste imali priliku negdje pročitati i/ili krivo usvojiti.

  1. Maknite fokus s ugljikohidrata i fokusirajte se na kalorije

Uvriježeno je mišljenje da ugljikohidrati debljaju. No situacija u stvarnosti je nešto drugačija. Stoga umjesto da se fokusirate na ono manje bitno, fokusirajte se na ukupan unos kalorija u danu. Stvorite kalorijski deficit.

  1. Prehrana nam se bazira na restrikciju umjesto na održavanje

Ovo je nešto što se viđa svakodnevno. Krećemo u novu prehranu, stavljamo restrikcije na sve ono fino što volimo jesti (jer, eto to nas deblja mislimo) i pokušavamo se pridržavati nečeg što je nerealno. Umjesto takvog mindseta, kreirajmo prehranu koja će biti održiva na duge staze, koja će postati lifestyle. Nešto čega ćemo se uvijek moći pridržavati.

  1. Savršenost umjesto napretka

Gledati da program treninga i/ili prehrane bude savršen u svakom pogledu je nebitno, ako se takvog ne možete pridržavati. Fokusirajte se na programe koji će vam dati napredak, a možete ih se pridržavati. Dok god napredujete, nema potrebe za cjepidlačenjem i izmjenama u programimima. If it aint broken, dont try to fix it.

  1. Cardio umjesto dizanja utega

Ovo zaista ne želim po 1000 put objašnjavati, ali pošto i dan danas dobivam mnoge upite gdje ljudi stavljaju cardio ispred treninga s utezima, svakako moram uvrstit u svoju listu. Ako želite smršavit, vas fokus mora biti na trening snage. Nadalje on može biti popraćen cardio oblikom treninga u vidu: a). veće kalorijske potrošnje u danu, b). generalnog zdravlja, c). povećanja kretanja/gibanja u danu, d). u funkciji bržeg oporavka od prethodnog treninga (npr. treninga nogu).

 

  1. Fokus na motivaciju umjesto na disciplinu

Ovo je uobičajeno za svakog mog novog klijenta. Doći će motivirani, ili kako ja kažem „nabrijani“ na trening i novi režim prehrane, da bi ta motivacija nakon svega 2-3 tjedna splasnula. Ništa čudno. Ako ste se posvetili nečemu, onda morate biti disciplinirani, jer nije svaki dan Božić u teretani i ta prehrana neće biti ukusna kao ona pizza koju naručujete vikendom, čokoladne krafne ili hamburgeri. Lako je trenirati i jesti brokulu kad ste motivirani. Veoma je teško kad niste, a nemate čvrst razlog da to nastavite. Upravo tu morate preispitati sami sebe i vidjeti što vi zapravo želite. Ako znate što želite, disciplina će vas voditi naprijed.

  1. Fokus na krajnji cilj umjesto na male pobjede

Opet, ako je end cilj bio smršaviti 20 kilograma, a trenutno smo na -7 kg, nema potrebe za paničarenjem. Samo zato što ste vi mislili da će oni otići za 6 mjeseci, a nisu, ne znači da trebate odustati.

Fokusirajte se na male pobjede. -7 kilograma je dobro, to je nekoliko konfekcijskih brojeva, to je lakše penjanje uz stepenice, to je manji rizik od srčanokrvožilnih bolesti. To je dobro. Sad postavite neke druge ciljeve. Postavljajte ih na tjednoj, dvotjednoj i mjesečnoj bazi. Kad tad ćete doći do svog cilja. Imajte na umu ovo….vrlo vjerojatno niste dobili tih 20 kilograma u 6 mj, stoga ne paničarite ako isti ne odu u tom roku. Dajte si vremena i promijenite fokus na manje ciljeve koji će voditi ka velikom, konačnom cilju.

No comment

Odgovori