Evo još jednog zanimljivog pitanja 🙂

U stvari je pitanje glasilo „Mogu li popiti proteinski shake i nakon toga otići van i piti alkohol?“.

E sada….za pretpostaviti je da ako pijete proteinske shakeove da to činite iz razloga što se pokušavate dovesti u što bolju formu tj. pokušavate dobiti na mišićnom tkivu, a ujedno smanjiti količinu postojećeg masnog tkiva. Također, želite poboljšati svoju kondiciju i zdravlje.

Ako su ovo iznad vaši ciljevi, tada trebate znati da konzumacija alkohola (ovdje prvenstveno podrazumijevamo ispijanje onih količina koje dovode do opijenosti) usporava vaše napredovanje do iznad navedenog cilja.
Kao da otprilike radite 2 koraka naprijed, a zatim 1 korak natrag.

Zašto?
Zato što alkohol višestrukim mehanizmima usporava vaš napredak:

Alkohol (podrazumijevamo etanol) je izvor kalorija, dakle energije. Svaki gram alkohola ima cca 7 kalorija. Ako uzmemo da proteini i ugljikohidrati imaju 4 kalorije, a masti 9 kalorija, tada vidimo da je alkohol doista energetski skoro ekvivalentan kao i masti. Unosom alkohola u organizam tako unosimo i dodatne kalorije čime se zaustavlja mehanizam sagorijevanja masnoća. Ukratko, alkohol štedi mast.

Alkohol potiskuje proizvodnju testosterona i povećava konverziju testosterona u estrogen. Ovdje nećemo previše ulaziti u sam mehanizam (tko hoće neka progugla studije na netu), ali mislim da ćemo se svi složiti da kada pokušavamo dobiti na masi i snazi, da ovo sigurno nije nešto što želimo.

Alkohol smanjuje aktivnost enzima mTOR kinaze. Ovo je jedan od ključnih enzima koji potiče kaskadu događaja u mišićnoj stanici odgovornih za rast mišića.

Alkohol dehidrira mišiće. Ako uzmemo u obzir da mišić sadrži 80% vode onda vidimo da ovo može imati znatan učinak na snagu, a također u ekstremnim slučajevima može dovesti do grčeva.

Sada kada znate sve ovo, odlučite sami da li želite „potopiti“ vaš trud i napor u teretani s alkoholom ili ne?

No comment

Odgovori