Ovo je jedno od učestalih pitanja koja zaslužuju javan odgovor.

Prije svega, da se odgovori na ovo pitanje prvo moramo malo upoznati kemiju.

Prema definiciji (kemijskoj) steroidi su svi spojevi koji u svojoj strukturi imaju tzv. ciklopentanoperhidrofenantrensku strukturu. Ovu strukturu karakteriziraju tri šesteročlana prstena i jedan peteročlani prsten kako je prikazano na slici ispod:

 

Steroidnim molekulama ne pripadaju samo anaboličko androgeno hormoni tj. oni spojevi na koje svi odmah pomisle kada se izgovori riječ “steroidi” već i mnogo drugih molekula koje su vitalne za funkcioniranje organizma poput vitamin D, kolesterola, kortizola (koji ima potpuno suprotno djelovanje u odnosu na anaboličko androgene hormone) itd.

Što je dakle kreatin?
Kreatin je spoj koji je građen od 3 aminokiseline i to od l-arginina, l-glicina i l-metionina. Struktura kreatina prikazana je na slici ispod:

Već i običan laik može vidjeti da struktura kreatina nije nimalo nalik na steroidnu strukturu jer ne posjeduje ono što i definira takvu strukturu, a to su 3 šesteročlana i 1 peteročlani prsten. Bez ove strukture kreatin ne može biti biološki aktivan na način na koji to mogu biti anaboličko androgeni steroidi.

Znači po definiciji kreatin NIJE steroid.

Kreatin možemo više shvatiti kao sastojak (nutrijent) koji je bitan dio energetskog sustava stanice i koji je kao takav nužan za pravilan rad i funkciju brojnih organskih sustava poput srčanokrvožilnog sustava (bitan je za kontrakcije srca tj. otkucaje), mišićnog sustav i dr.

No comment

Odgovori