Najgore je biti bolestan, jer kako kažu zdrav čovjek ima 100 briga, a bolestan samo jednu.

Prehlada je neugodna, a gripa je stvarno loša što zna svatko tko ju je barem jednom u životu prebolio. Pitanje na koje želimo odgovoriti jest, da li postoje dodaci prehrani (suplementi) koji doista mogu spriječiti infekciju virusima ili ublažiti simptome kada smo se već razboljeli?

U nastavku dajemo pregled suplemenata iza kojih stoje znatna klinička istraživanja.

1. GLUTAMIN
Opće je poznato da organizam treba više glutamina kad se razboli, te također postoji mogućnost da smanjene koncentracije glutamina uzrokovane dugotrajnim treninzima mogu potisnuti određene funkcije imunološkog sustava (1). Povećani unos glutamina može podržati imunološke funkcije u periodima bolesti te je dobar izbor za sve koji žele ojačati imunitet. Uzimajte 5 – 10 g dnevno za potreban učinak.

2. VITAMIN C
Vitamin C pomaže sazrijevanje stanica imunološkog sustava te pomaže njihovoj funkciji. Također daje potporu našim fizičkim barijerama u tijelu kako različiti patogeni mikroorganizmi ne bi mogli prodrijeti u naš organizam (2) (opaska: fizičke barijere su koža, sluznice, suze, vosak u ušima, želučana kiselina, sluz). Štoviše, preko 148 kliničkih studija je pokazalo da uzimanje vitamina C može pomoći sprječavanju infekcija uzrokovanih mikroorganizmima (3).

Ostaje pitanje da li suplementacija može spriječiti obolijevanje od prehlade? Nedavno, provedena meta-analiza (4) je pokušala dati odgovor na ovo pitanje i zaključci su sljedeći:

 • Osobe koje počnu uzimati vitamin C kad su već dobili prehladu najčešće vide male ili nikakve rezultate. Iako neke studije nagovješćuju da uzimanje visokih doza vitamina C (nekoliko grama) može smanjiti trajanje prehlada, ali su potrebna dodatna istraživanja da bi se to potvrdilo
 • Osobe koje redovito uzimaju vitamin C imaju kraće trajanje prehlade i imaju manje ozbiljne simptome prehlade
 • Sportaši koji redovito uzimaju vitamin C imaju 50% manje vjerojatnosti da se zaraze od prehlade u odnosu na sportaše koji ne uzimaju redovito vitamin C

3. VITAMIN D
Receptori za vitamin D se nalaze posvuda u tijelu i ovaj vitamin je uključen u mnoge stanične procese. Stoga ne iznenađuje da ima i veliku ulogu u imunitetu.

Epidemiološke studije pokazuju povezanost između niskih razina vitamina D u tijelu i veće vjerojatnosti obolijevanja od virusnih infekcija gornjeg dijela dišnog sustava. Prema jednom sustavnom pregledu kliničkih studija zaključeno je da uzimanje vitamina D može spriječiti simptome astme kao i infekcije gornjeg dijela dišnog sustava (5).

4. CINK
Cink ima mnogo uloga u tijelu, uključujući i nekoliko uloga u imunološkom sustavu. Sportaši i osobe koje se pojačano znoje sklone su i većem riziku od manje koncentracije cinka u organizmu. Ovdje treba napomenuti da nije dobro niti uzimati prevelike doze cinka, tako da se najbolje držati uobičajenih preporučenih doza koje su oko 15 – 20 mg na dan. Studije su pokazale da cink može smanjiti vrijeme trajanja prehlada, te da sprječava množenje virusa i smanjuje upale (6).

OPĆENITE PREPORUKE ZA JAKI IMUNITET
Gore navedeni suplementi definitvno mogu biti od koristi u borbi protiv različitih viroza, ali također treba imati na umu da je potrebno pridržavati se i sljedećih uputa koje doprinose jačanju imuniteta:

 • Zdrava prehrana s puno zelenog povrća i voća
 • Dovoljna količina noćnog sna
 • Izbjegavati boravak u zatvorenim prostorima s bolesnim osobama
 • Prati ruke redovito, a naročito prije diranja lica (nosa, usta …)

 

Reference 

 1. Parry-Billings M, et al. Plasma amino acid concentrations in the overtraining syndrome: possible effects on the immune system . Med Sci Sports Exerc. (1992)
 1. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function . Nutrients. (2017)
 2. Hemilä H. Vitamin C and Infections . Nutrients. (2017)
 3. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold . Cochrane Database Syst Rev. (2013)
 4. Autier P, et al. Effect of vitamin D supplementation on non-skeletal disorders: a systematic review of meta-analyses and randomised trials . Lancet Diabetes Endocrinol. (2017)
 5. Singh M, Das RR. Zinc for the common cold . Cochrane Database Syst Rev. (2013)

No comment

Odgovori