Članak napisao: Ivan Oberan, osobni trener i fitness stručnjak

U definiranju fitness ciljeva, potrebno je i razraditi plan kako te ciljeve ostvariti. To uključuje više stvari, poput dizajniranja programa treninga koji ćemo slijediti, cardio treninge po potrebi te naravno prehranu.
Kad je riječ o prehrani, ona je make it or break it u postizanju naših fitness ciljeva. Od iznimne je važnosti imati dobro posloženu prehranu. Da bi bilo moguće sprovesti takvu prehranu u djelo, potrebno je planirati obroke unaprijed i pripremati ih.

Ovo je iznimno važno ako želite smršaviti, spustiti bodyfat ili napraviti kvalitetnu fazu mase. U biti, food prep je bitan u svakom fitness pogledu.
Suočimo se s realnošću, ne možemo znati što pali a što ne pali u našoj prehrani ako ne vodimo evidenciju o istoj i ne jedemo prema planu kojeg smo samostalno ili u suradnji s trenerom dizajnirali.

Kad jedemo po planu, a situacija u ogledalu nije po planu, onda je vrlo jasno da nešto treba mijenjati. To je veoma jednostavno kad znamo što smo dosad jeli i kako smo trenirali.

Planiranje i pripremanje unaprijed je iznimno važno upravo zbog razloga što svi imamo svoje dnevne obaveze, posao, obitelj i druge stvari na koje moramo misliti. Dan nekada nema dovoljno sati da sve stignemo i ako nismo unaprijed pripremili obroke velike su šanse da ćemo morati posegnuti za nečim što nije u skladu s našim ciljevima. To nažalost nije dopustivo u našem fitness svijetu.

Znate li zašto je food prep toliko važan? Osim gore navedenih stvari, food prep nam:

1. Štedi novac
Začudili biste se koliko novca možete uštediti pomnim planiranjem svoje prehrane. Kad unaprijed znate koliko mesa, ribe, jaja, voća, povrća će vam trebati, veliku većinu možete kupiti na bulk i uštediti novac. Meso pakirate u vrećice i smrzavate, a ostalo kupujete na tjednoj bazi. Nema dnevnih izleta u dućan i impulzivne kupovine.

2. Pomoći će vam da smršavite i postignete svoje ciljeve
Gle čuda… J. Food prep će vam pomoći da postignete svoje fitness ciljeve, jer točno znate koliko hrane unosite, kad unosite, što unosite i u kojoj količini. Kao što smo gore spominjali, kad pripremate obroke unaprije, vrlo je lako manipulirati istima i korigirati ih prema potrebi u odnosu kad jedete neplanski.

3. Kupovina namirnica postaje puno jednostavnija i učite se pravilnijoj prehrani
Jednom kad znate što vam sve treba od namirnica, kupovina je jednostavnija i uštedit ćete na vremenu. Osim toga, rasporedite kupovinu namirnica prema kategorijama kao što su: voće, povrće, proteini, smrznuta hrana, masti.

4. Naučiti ćete se kontroli porcija
Ovo je jako bitna stavka. Kad pripremate obroke unaprijed u skladu sa ciljevima i makronutrijentima, te znate koliko proteina, ugljikohidrata i masti imate u pojedinom obroku, nećete posezati za glupostima nakon obroka. Vaš obrok sadržavao je točno onoliko kalorija koliko vam je po obroku bilo potrebno. Stjecanje kontrole nad porcijom obroka je važno.

5. Štedi vrijeme
Stajanje ispred frižidera i razmišljanje o tom što ćete pojesti , pa odlazak u dućan i priprema obroka po obroka troši puno vašeg vremena.  Jednom kad znate što morate jesti, kako će vaši obroci izgledati, vrlo lako ih možete sve pripremiti večer prije. Za 30-45 min možete imati pripremljenih 6 obroka za naredni dan. Vrijeme je dragocjeno. Nismo svi bodybuilderi da si možemo priuštiti da samo treniramo, kuhamo i jedemo.  Ustvari, niti današnji bodybuilderi si to više ne mogu priuštiti. Oni itekako pripremaju svoje obroke.

Zaključak
Planiranje i priprema hrane za naredni tjedan ne razlikuje se puno od planiranja ostalih stvari u životu. Ovdje je riječ o vašem planiranju i investiciji u vlastito zdravlje te u konačnici i vanjski izgled. Osoba koja drži do sebe, svog zdravlja i izgleda puno je uspješnija u životu (u svakom pogledu) od onih koji do tog ne drže.

Zdravo i fit tijelo govori puno o vama. Stoga kad ušetate u prostoriju i održite poslovni sastanak vaš vanjski izgled govori sam za sebe. On predstavlja disciplinu, strpljenje, trud, volju, odricanje. To su sve čimbenici uspješnosti. Imajte to na umu. 

No comment

Odgovori