Odlučio sam napisati ovaj članak jer sam nedavno dobio ovaj upit i ono što me iznenadilo je da je ta informacija došla od jednog “trenera”. Ono što ovo pokazuje je načelno slabo obrazovanje i upućenost razno raznih trenera u fiziologiju ljudskog organizma što je tragično, a naročito kada takvi onda daju savjete i vode treninge.

Nakon ovog kratkog uvoda možemo prijeći na temu. Sjećam se dok sam kao klinac krenuo u svoju prvu teretanu sa 16 godina, a to je bilo 1992 godine, dosta ljudi mi je tada govorilo da ne bih trebao vježbati s utezima jer će mi zaustaviti rast. Iskreno u to vrijeme nisam puno znao o fiziologiji tijela, ali mi apsolutno nije bilo logično da bi rast mogao biti spriječen na takav način. Danas nakon više od 20 godina iskustva s vježbanjem i nakon 2 završena fakulteta medicinske struke definitivno mogu zaključiti da ovakvo razmišljanje nema nikakve potpore u ničemu i da su to atavizmi iz prošlosti koji i dalje životare, kao neka loša navika koje se teško riješiti.
Idemo prvo da vidimo što kaže nauka i jesu li ovakva razmišljanja osnovana. Prije nego što krenemo moramo samo ukratko objasniti mehanizam rasta.

Epifizna ploča – ključna za rast
Svaka duga kost u ljudskom tijelu sastoji se od 2 osnovna dijela: središnjeg dijela ili dijafize i krajnjih dijelova ili epifiza. U djece i adolescenata postoji i treći dio koji se nalazi između dijafize i epifiza koji se zove epifizna ploča. Epifizna ploča sastoji se od hrskavičnog tkiva koje stalno proizvodi nove koštane stanice i tako omogućuje izduživanje kostiju i rast. Kako starimo tako ova epifizna ploča okošta te naš rast prestaje prirodno. Ovo se najčešće dešava između 19 i 21 godine kada završava rast i tada na mjestu epifizne ploče nastaje tzv. epifizna linija.

Ozljede epifizne ploče
Ako u djece dođe do ozljede epifizne ploče tada to može imati utjecaj na rast i to je eventualno glavni motiv zbog čega određeni broj liječnika govori da djeca (adolescenti) ne bi smjeli vježbati s prevelikim opterećenjem. S ovim se apsolutno i slažem te je stoga potrebno napraviti dobar program vježbanja koji će uzeti u obzir godine i stupanj tjelesne spreme i prema tome napraviti strukturu vježba kao i broja serija i ponavljanja.
Također, nemojmo zaboraviti da se ozljede epifizne ploče mogu desiti i neovisno od tjelesne aktivnosti, npr. dijete može krivo stati ili doskočiti te slomiti kost zbog čega može doći i do ozljede epifiznih ploča.

Naučne studije
Najpotpunija studija koja se bavi treniranjem s utezima u djece i adolescenata jest od autora A.D. Faigenbauma i drugih autora pod nazivom “Youth resistance training: position paper and literature review” (Vježbanje s utezima u mladih: zaključak i recenzije literature).
Autori studije specifično proučavaju temu mogućeg utjecaja na rast u adolescenata koji se bave vježbanjem s utezima. U studiji zaključuju da do ozljeda epifizne ploče u adolescenata koji treniraju s utezima najčešće dolazi zbog:

1.    nepravilne tehnike dizanja
2.    dizanja maksimalnih težina
3.    manjka nadzora kvalificiranih trenera

U studiji se u više navrata navodi da dobro prilagođeni program treniranja koji se izvodi pod nadzorom kvalificiranih trenera ima pozitivan učinak na rast i razvoj te da je siguran za djecu i adolescente.

Druga važna studija, “Canadian Society for Exercise Physiology position paper: resistance training in children and adolescents” (Kanadsko društvo za fiziologiju vježbanja: vježbanje s utezima u djece i adolescenata), potvrđuje pozitivne učinke vježbanja s utezima (opterećenjem) te u svojem uvodnom dijelu navodi da su mnoge studije odbacile mitove koji su vezani uz vježbanje s opterećenjem u djece i adolescenata. Također navodi da s odgovarajućim metodama treninga, vježbanje s opterećenjem može biti sigurno te imati pozitivan učinak na poboljšanje cjelokupnog zdravlja.

Anabolički steroidi i epifizne ploče
Oni koji pripadaju nekoj srednjoj i starijoj generaciji se sjećaju onih niskih olimpijskih dizača utega iz bivšeg Sovjetskog saveza i drugih zemalja tadašnjeg istočnog bloka (Rumunjska, Bugarska itd.).
Ovo navodim iz razloga što mit o tome da vježbanje zaustavlja rast također vuče svoje korijene upravo iz tih vremena kada se na televiziji gledalo da je većina dizača utega tadašnjeg vremena bilo niskog rasta. Ovo je i činjenica koja se tada povezivala da su ti dizači niski zbog dizanja utega.

Ovo naravno nije istina da vježbanje s utezima zaustavlja rast, nego je istina ta da su ti dizači utega (s 18 ili 19 godina) uzimali anaboličke steroide koji potiču prijevremeno okoštavanje epifiznih ploča te na taj način spriječavaju rast. Ali kako sam naglasio, ovo je učinak korištenja anaboličkih steroida, a ne vježbanja s utezima.

Nadam se da je ovaj članak razbio mitove o zaustavljanju rasta te da roditelji vide da uz dobro strukturirani program treninga s opterećenjem njihova djeca jedino mogu imati pozitivne učinke takve vježbe.

No comment

Odgovori