Slušanje glazbe na treningu može poboljšati vaše performanse. Motivacijska glazba, glazba koja je sinkronizirana s vašom tjelovježbom ima pozitivne tjelesne i psihološke efekte. To nije ništa novo, zar ne? Ali, ono što možda niste znali je iduće…

Glazba je izvrstan način distrakcije
Naime, slušanje omiljene glazbe na treningu (preko zvučnika ili slučalica), smanjuje vašu percepciju boli dok vježbate.  Istraživanja od Guardiana pokazuju 15% bolje atletske performanse.

Tempo. Tempo. Tempo.
Istraživanja provedena na biciklistima davne 2010. godine (ako možemo reći davne) pokazala su da sportaši treniraju napornije slušajući glazbu bržeg ritma u odnosu na sporiji. No, postoji i granica. Pjesme između 120 i 140 bpma imaju maksimalni učinak na vježbače.

Popravlja raspoloženje
I vjerujte mi kad ovo kažem. Nemali broj puta sam ušetao u gym potpuno neraspoložen i umoran za trening, no onog trenutka kad sam stavio slušalice i kad me „pogodila“ prava pjesma, moje raspoloženje se popravilo, a ploče na šipki počele su se povećavati. Što god da je bilo prije ulaska u gym, ostalo je vani. Umor, loše raspoloženje, negativnost…sve je to ostalo iza vrata.

Uđi u „zonu“ s glazbom
Iako je ovo usko povezano s prethodnom stavkom, valja napomenuti da je glazba jako moćan pokretan u treningu. S odabirom glazbe koju vi preferirate slušati možete se isključiti iz vanjskog svijeta i doslovno posvetiti treningu narednih sat vremena bez ikakvih distrakcija jer se u zoni!

Zaključak
Biranje glazbe koju preferirate slušati i koja odgovara tipu tjelovježbe koji provodite pomoći će vam da izvučete više iz treninga.  Bilo da je riječ o dizanju težih utega ili samo cardio treningu, glazba je ta koja će vas motivirati da podignete veći teret ili da izdržite na traci za trčanje.
Iako biste za trening svakako trebali imati intrizičnu motivaciju i znati zašto radite to što radite i imati cilj pred sobom, nekad je teško samo ušetati u gym i imati vrhunski trening. Glazba u takvim slučajevima može puno pomoći.

No comment

Odgovori