Porast šećera u krvi utvrđujemo glikemijskim indeksom.  Ugljikohidrati najsnažnije djeluju na šećer u krvi, ali isto tako, nisu svi ugljikohidrati isti.
Svaka namirnica ima zbroj 100, pri čemu nizak zbroj znači da ta namirnica neće izazvati nagli rast glukoze u krvi.

Koliko će se šećer u krvi povećati, ne ovisi samo o vrsti hrane koju jedemo već i o količini hrane koju jedemo. Primjerice, tijekom obroka više ćemo pojesti riže, tjestenine ili krumpira nego kivija.
Zbog toga postoji još jedna mjera koju zovemo glikemijsko opterećenje (GL).

Glikemijsko opeterećenje

GI (glikemijski indeks) x grami ugljikohidrata)
GL  =     ————————————————————
100

Pečeni krumpir i žličica šećera jednako utječu na razinu šećera u krvi. Tko bi rekao?  Vidite prema mnogim uvjerenjima, glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje važni su podaci za one koji žele živjeti zdravo. No ne zbog razloga koje mislite. Postoji  par sitnica koje biste trebali znati…
Osobe koje jedu namirnice nižeg glikemijskog indeksa, imaju manji rizik od šećerne bolesti, srčanih oboljenja i različitih vrsta raka. No, s druge strane, ako se bavite tjelovježbom, upravo namirnice s visokim GI imaju prednost nad onima s nižim GI.

Iako je to točno, imajmo na umu i ovo:
Mrkva i lubenica imaju glikemijski indeks 70, dok čips ima manje od kuhanog krumpira. Znači li to da su mrkva i lubenica nezdravi, a da čips je zdrav? Ne.  Zbog sadržaja ulja, glikemijski indeks čipsa je manji.

Upravo to je problem s glikemijskim indeksom, jer nije adekvatna mjera kvalitete namirnica niti bi trebao služiti kao temelj našeg prehrambenog izbora.

Zaključak
Ne bismo se trebali fokusirati na namirnice niskog glikemijskog indeksa, odnosno, bazirati našu prehranu na namirnica prema glikemijskom indeksu.
Umjesto toga, trebali bismo se fokusirati na kombinaciju različitih vrsta namirnica koje svaka na svoj način mogu doprinijeti kvaliteti naše prehrane.

Ukoliko ćemo gledati glikemijski indeks hrane, tada bismo poslije treninga trebali birati namirnice visokog glikemijskog indeksa, dok bismo ostatak dana više koristi imali od namirnica srednjeg i nižeg glikemijskog indeksa.

No comment

Odgovori