Doći u formu nije toliko teško, koliko je teško živjeti i biti fit. Svi možemo nekoliko mjeseci u godini biti u režimu, pratiti određeni program treninga i prehrane, ali ostati fit tijekom godine…to je posao!

Da bismo to mogli ostvariti potrebno je:

 1. Biti konstantan
  Imati konstantu u fitnessu od izuzetne je važnosti.  Neće svaki dan biti vaš dan i nećete svaki dan biti jednako motivirani, ustvari, biti će dana kad uopće nećete biti motivirani, niti raspoloženi za odlazak na trening. Upravo u tu priču ulazi konstanta. Držite se plana. Odradite ono što možete.
 2. Pratite program treninga
  Dobar program treninga je važan. Bitno je prilagoditi trening svojim potrebama, željama, ciljevima, ali i obavezama. Ukoliko vaš program treninga zahtijeva 5 treninga tjedno, a niste ih u mogućnosti napraviti svih 5, prebacite se na program od 3 do 4 treninga tjedno koja ćete moći pratiti.

 3. Postavite realistične ciljeve
  Da biste uspjeli  u bilo čemu što radite, potrebno je imati realistične ciljeve. Postavite mikro i makro ciljeve. To mogu biti tjedni, mjesečni, tromjesečni, šestomjesečni te godišnji ciljevi.  Izuzetno je važno da napišete u svoj dnevnik one stvari koje želite postići, kao i okvirne datume tih ciljeva.

 4. Imajte trening partnera
  Nekad je teško otići na trening, posebice kad je leg day, a vaša motivacija je ostala u krevetu. U takvim danima trening partner može napraviti ogromnu razliku. Pronađite osobu iz vaših krugova koja dijeli jednake interese kao i vi, biti će vam lakše.  Dobra ideja je vježbati i s vašom drugom polovicom. Couples that train together, stay together?

 5. Organizirajte trening oko svojih obaveza
  Vaš fit i zdravi lifestyle trebao bi unaprijediti vaš život, ne preuzeti ga. Mnoga je pogreška kod vježbača početnika upravo ovo.  Organizirajte se. Vježbajte, ali ne zaboravite na svoje obaveze, ali i socijalni život.
 6. Odaberite aktivnost koju volite. Budite sretni.
  Ukoliko volite outdoor aktivnosti, ne mučite se s teretanom, ako ne volite dizati željezo. Mnogo je načina da živite zdravim životom, ne morate biti  na traci u gymu, kao hrčak na traci. Otiđite u prirodu, trčite, vozite bicikl, kayak, plivajte. Bavite s onim što vas ispunjava i što vas čini sretnim.
 7. Budite inspirirani
  Uvijek pronađite inspiraciju u nečemu, budite nadahnuti.  Na youtubeu možete pronaći mnoštvo motivacijskih videa, a na google-u čitavo more motivacijskih i inspiracijskih citata.  Jedan pogled na instagram account od Dwayne „The Rock“ Johnsona će biti dovoljan da se ustanete s kauča i otiđete napraviti dobar trening, provjereno!

 8. Strpljenje
  Vjerojatno najvažnija stvar koju morate imati uz upornost i konstantu je upravo ovo.  Strpljenje zlata vrijedi i ne treba posebno objašnjavati. Budite strpljivi, prepustite se, uživajte u procesu i cijenite svaki dan koji je pred vama!

 

No comment

Odgovori