U svijetu mišića, fokusirani smo na namirnice koje nam pomažu da budemo muskulaturniji, a pritom često zdravlje stavljamo u drugi plan. Iako namirnice koje nam pomažu da budemo mišićaviji po defaultu imaju dosta kvalitetan nutritivni sadržaj, od makronutrijenata do mikronutrijenata, nekako opet zapostavljamo one male stvari na koje bismo trebali obratiti pozornost.

Zdravlje je izuzetno bitno, jer bez zdravlja u konačnici nema ni mišića, gledajući dugoročno. Jedna od izvrsnih namirnica koje bi u ovom članku volio istaknuti je hokaido tikva, odnosno juha od nje.

Izvrsna je za slatka i za slana jela, odlično pristaje kao dodatak, ali i kao glavno jelo, puna je vitamina, minerala, vlakana, pa je zbog toga nazivaju kraljicom tikava u Zemlji izlazećeg sunca, otkud potječe hokaido tikva koja se sve više traže i kod nas.
Hokaido tikve su bogate vitaminima B1, B2 i B6 koji vraćaju energiju,kalij je zaslužan za dobar rad srca, a zajedno s fosforom Izvrsna je kombinacija za kosti i važno je da se kora ne baca već priprema zajedno s “mesom”.

Izvrsna je i za vegeterijance, koji su se nakon nekoliko obroka uvjerili kako je zbog visokog postotka vitamina E hokaido pravi eliksir, a zbog visokog postotka vode lako je probavljiva.

Za zdravlje muškarca valjalo bi istaknuti da hokaido u svojim špicama sadržava sastojak koji čuva zdravlje prostate.

A sad, recept!
Juhu od hokaido tikve izuzetno je lako pripremiti, pa ne vidim razloga zašto ju zaista ne biste povremeno ubacili u svoj dnevni jelovnik.

Za njenu pripremu potrebno vam je svega nekoliko sastojaka:
-500g hokaido buče
-2 srednja batata
-1 režanj češnjaka
-300-400 ml vode
-1 jušna žlica maslinova ulja

Priprema: sastojke skuhati, svaki posebno (buča, batat), potom usitniti štapnim mikserom do željene gustoće i na kraju staviti 1 do 1 ½ čajne žlice cejlonskog cimeta.
Preporuka: na vruću juhu nadodati malo parmezana!

Dobar tek! 😉

No comment

Odgovori