Kada smo na moru i želimo aktivno provesti odmor tada nema bolje nego iskoristiti more i prednosti koje ono daje te iskoristiti plivanje za unaprijeđenje naše forme.

Svi mi koji kroz godinu redovito vježbamo u teretani bi trebali kroz 2-3 tjedna koja provodimo na moru odmoriti tijelo od repetativnih pokreta koje izvodimo u teretani te u vrijeme godišnjih izvoditi pokrete na koje naše tijelo nije naviknulo.

Ovo će zauzvrat imati više koristi za naš organizam:

  1. Saniranje mikroozljeda (mišića, tetiva, ligamenata) koje si priskrbimo kroz izvođenje repetativnih pokreta u teretani, čime izbjegavamo tzv. ozljede prekomjerne upotrebe („overuse“ ozljede). Ovih mikroozljeda ne moramo niti biti svjesni sve dok ne prijeđu iz mikro u makro ozljedu tj. kada stvar počne boljeti i dok se počinju javljati prvi simptomi.
  2. Aktivacija mišićnih skupina koje inače malo ili slabo koristimo ili njihova aktivacija na način na koji nisu navikli. Na ovaj način ćemo poraditi na aktivaciji drugih izvora energije unutar mišića čime ćemo podići našu formu na način na koji to inače ne radimo.


Kako-aktivno-provesti-odmor-HIIT-trening-s-plivanjem-proteini-outlet-5

 

Plivanje je odličan način aktivacije svih mišića u tijelu, a isto tako daje mogućnost da svako prema svojoj tjelesnoj spremi pripremi trening koji će mu odgovarati.

Kako-aktivno-provesti-odmor-HIIT-trening-s-plivanjem-proteini-outlet-1

Plivanje također sagorijeva vjerojatno više kalorija nego bilo koja druga aktivnost u istom vremenskom periodu iz razloga što aktivira sve velike mišićne skupine, a i mnogo manjih mišićnih skupina. Sve ove mišićne skupine se aktiviraju istovremeno kako bi omogućili glatko i fluidno kretanje tijela kroz vodu.

U Australiji su znanstvenici proveli studiju (Australian Science Program – Catalyst) posvećenoj HIIT treningu u kojoj su sudionici odrađivali HIIT trening 3 puta tjedno po 20 minuta. Zabilježeno je da se u mišićnim stanicama povećava broj mitohondrija koji su odgovorni za proizvodnju energije u tijelu. Utvrđeno je da su mitohondriji poboljšali svoju funkciju za 30% unutar prva 4 tjedna. U studiji je također primijećeno da vježbe koje aktiviraju više velikih mišićnih skupina odjednom daju bolje rezultate u staničnoj prilagodbi (misli se na mišićne stanice). Znanstvenici su na kraju zaključili da bi ovo poboljšanje u funkciji mitohondrija moglo imati povoljan učinak na smanjivanje debljine, te pomoći u spriječavanju kardiovaskularnih bolesti i incidenata kao i smanjivanje mogućnosti za nastanak dijabetesa tipa II. Također, smatraju da bi se mogli pokazati dobri učinci na Alzheimerovu bolest.

Kako-aktivno-provesti-odmor-HIIT-trening-s-plivanjem-proteini-outlet-2

Ima puno varijanti HIIT treninga. Kako bi bili praktični, a opet imali dobar trening svatko može podesiti intervale visokog i niskog intenziteta prema svojoj tjelesnoj spremi. Ono što je bitno jest da cijeli trening traje 20 minuta. Ako u početku ne možete ostvariti trajanje od 20 minuta, tada odradite koliko možete, a s vremenom ćete doći i do 20 minuta.

Ono kako se meni najbolje pokazalo jest izmijenjivanje intervala niskog intenziteta u kojima plivam prsno u trajanju od cca 2-3 minute s intervalima jačeg intenziteta u kojima plivam slobodnim stilom (kraul) u trajanju od cca 2 minute.

Na ovaj način ćete si značajno poboljšati kapacitet pluća, aerobnu kondiciju te općenitu funkcionalnu formu.

Probajte…..

1 Comment

Odgovori