Praznici kucaju na vrata, a svi znamo što to znači. Neumjerenost u jelu i piću. Koliko god se mi tješili da nije baš tako, ali zapravo je. Prosinac i siječanj, dva su mjeseca u godini kad pojedemo najviše kolača, francuske salate, te popijemo alkoholnih pića.

Mnogi iz upravo tog razloga započinju svoje fitness putovanje nakon ulaska u novu godinu, stavljajući svoje ciljeve pod „novogodišnje rezolucije“, koje realno, nikad ne zažive. Stoga, umjesto da krenete „jako“ nakon nove godine, primjenite ovih nekoliko strategija koje će vam pomoći da ostanete na pravom putu ka ostvarenju svojih ciljeva.

1. Cardio
Znam. Nitko nije fan cardio treninga, ali ovo je idealno vrijeme za ubaciti kardiovaskularni oblik trening u vaš režim. To može biti bilo što, bitno je da vi to volite raditi. Primjerice, dobra ideja je ubaciti 30-45 min hodanja na traci, podesite nagib na 15◦, ruke uz tijelo i penjite se u brdo! Ovakvim tempo sagoriti ćete između 400-600 kalorija, što bi bilo ekvivalentno jednom obroku.

2. Izbacite jedan obrok u danu
Kad znate da ćete na određeni dan imati obiteljski doručak, ručak ili večeru gdje nećete moći utjecati na hranu koja će biti na stolu, jednostavno izbacite jedan svoj obrok. Primjerice, badnji ili Božićni ručak, sigurno se nećete uskraćivati i odbijati svoje bližnje kad vam nude francusku salatu ili mamin desert poslije ručka.

3. Intermittent fasting
Izbacivanje obroka ili povremena post je ovdje dosta slična stvar. Naime, ako govorimo o izbacivanju obroka, možemo u priču i uključiti post. Primjerice, imate dogovoren obiteljski ručak. Izbacite doručak, večeru noć ranije pojedite do 22h, a potom za prvi obrok kojim ćete break-fast imati biti će ručak. Ukoliko je ručak u 13-14h, vi ste upravo postili 14-15 sati. Post je jedna od metoda koje imaju pozitivan učinak na tijelo.
Daje probavnom sustavu mali odmor od probavljanja hrane (što je od velikog značaja, posebice ako inače jedete svaka 3 sata), poboljšavate inzulinsku osjetljivost i generalno je dobro za nas.

4. Voda & vlakna
Voda i vlakna su ovdje pod istom stavkom jer je ideja za njihovu namjenu identična. Naime, ako želite ograničiti sami sebe za slatko i kolače, ovo je dobra strategija. Pobrinite se da u danu popijete dovoljno tekućine i nosite uvijek bocu s vodom sa sobom. Kad poželite pojesti nešto, zapitajte se jedete li očima ili ste zaista gladni. Potom popijte čašu vode. Ako glad nestane kroz par minuta, zapravo i niste bili gladni. Jeli ste očima.

Čak i ako ste bili gladni, konzumiranjem dovoljne količine vode spriječiti ćete sami sebe da posegnete za tim 5. kolačem. Garantiram.  Vlakna ovdje imaju istu ulogu. Za ručak i večeru obavezno kao prilog imajte neki oblik vlakana, iz povrća. Posebice za večeru.

5. Ne zapostavite trening s opterećenjem
Dodatne kalorije i kalorije iz masnije hrane te ugljikohidrati u većim količinama dati će izvrstan pump i snagu na treningu. Iskoristite to. Pretvorite to u svoju prednost. To je idealno vrijeme da pogurate veću kilažu na treningu.
Nitko ne očekuje da budete 7 dana u tjednu u teretani, ali 4 teška, težinska treninga trebali biste biti u mogućnosti odraditi. Pogurajte te kalorije!

No comment

Odgovori