Bokovi, bedra i stražnjica najveći su problem kod žena koje žele smršaviti. Upravo na tim područjima žene zadržavaju najviše masti, a samim tim, tu ima i najviše celutita.  Zašto je to tako? Odgovor leži u alfa i beta receptorima.

Što su receptori stanice?

Receptori stanice mogu se smatrati parkirnim mjestima za hormone, koji,  kad su na mjestu, „pale“ ili „gase“ određene funkcije stanice. Dva glavna tipa staničnih receptora su alfa receptora te beta receptori (koji omogućuju tzv. fat burning) na koje se veže epinefrin (hormon koji mobilizira masti), koji se „parkira“ i tako izazove kaskadu događaja koji potaknu metabolizam masnoća u stanici.

Istraživanja pokazuju kako muškarci i žene imaju više beta receptora na abdominalnom području, što znači da je s tog područja zapravo veoma lagano izgubiti masno tkivo.


 

Međutim, žene imaju puno više alfa receptora na području kukova i bedara u odnosu na muškarce, što objašnjava zašto pohranjuju puno više masti na tim područjima.

Upravo zato se to područje naziva „tvrdokornim masnim naslagama“. No kako utjecati na njih? Ključ je u inhibiciji alfa 2 receptora i aktivacije beta 2 receptora.

Ok, a kako ćemo to postići? 3 su načina:

  1. Držanje inzulina niskim.

Ovo je ustvari zapravo veoma jednostavno, ali teško za pridržavati se. Naime, riječ je o low carb dijetama  koje neće izazvati veliki inzulinski skok. Uz to, možemo prakticirati povremeni post (intermittent fasting) u trajanju od 8,10 ili 12 sati. Također, možemo ciklirati ugljikohidrate te ih tempirati prema potrebi (prije, oko ili nakon treninga samo).

  1. Stimuliranje katekolamina

Katekolamini su hormoni koje u američkom žargonu nazivamo „fight or flight“, koje oslobađaju nadbubrežne žlijezde u odgovoru na stres. Oni su dio simpatičkog živčanog sustava. U ljudskom tijelu najzastupljeniji katekolamini su epinefrin (adrenalin), norepinefrin (noradrenalin) i dopamin. Ovdje postaje prilično jasno da bi visokointenzivni trening s opterećenjem mogao stimulirati katekolamine, ali i povremeni post koji smo ranije spomenuli.

  1. Povećanje protoka krvi

Veoma važan faktor kod tvrdokornih masnih naslaga je upravo protok krvi. To područje ima jako loš protok krvi, pa povećanje protoka krvi tog područja ima smisla, jer loš protok onemogućava dolazak hormona do receptora masne stanice.  Sjećate se „waist-trainera?“ koji su u fitness industriji bili koncem 80tih i početkom 90tih? E, pa upravo oni bi mogli pomoći u ovoj situaciji. Ali ne očekujte previše. Imajte na umu da će tjelovježba biti ključ, jer ako ste prošli svu ovu muku da mobilizirate masti i izvučete ih iz masnih stanica, oni će se samo vratiti na svoje mjesto ako ne budete vježbali.

Tjelovježbom ćete ih „pogurati“ kroz krvotok, tako da se neće vratiti na svoje mjesto. Dovoljno je otići 20-tak minuta na traku za trčanje na niskointenzivni cardio.

No, znate što je najvažnije? Kalorijski deficit. Sve navedeno imati će smisla jedino ako ste u kalorijskom deficitu.  Rasporedite makronutrijente pametno, vježbajte, imajte cilj, ali i plan kako postići svoj cilj. A uz ovih nekoliko kratkih „trikova“ uspjeti ćete to napraviti u nešto bržem roku!

No comment

Odgovori