Ovo je jedno od najčešćih pitanja koja si postavljamo s dolaskom toplijeg vremena kada sa sebe skidamo slojeve zimske odjeće i naša figura postaje više izložena pogledima.

Prvo što bismo trebali da se zapitamo je što rade „fit“ ljudi, a što je to što ne radimo mi sami ako nismo „fit“?Uvijek je najlakše naravno okriviti genetiku. Međutim, istina je takva da kakva god bila naša genetska unutarnja konstrukcija, mi sigurno možemo da izvučemo najviše iz našeg genetskog potencijala ako se pridržavamo nekih pravila. Jer je istina da je uspjeh u životu 10% genetski predisponiran, a 90% je rad koji moramo uložiti za ostvarivanje našeg cilja. Naravno, da doista postoje određena hormonska stanja i sindromi koji mogu onemogućiti osobu u postizanju „fit“ forme, ali je činjenica da su takva stanja rijetka i da ih velika većina nas nema. Tako da dosta s izgovorima, vrijeme je da se pokrenemo u pravom smjeru, a nema biljeg vremena od toga nego ovdje i sada.

Što dakle trebamo činiti?
Ako pogledamo oko nas dok se nalazimo na nekoj plaži, bazenu itd., možemo vidjeti da je jako malo osoba u dobroj formi, a puno više je onih koji to nisu. Znači mora postojati nešto čega se ovi u dobroj formi pridržavaju, a što većina populacije ne radi. Jer da se dobra forma može ostvariti samo gutanjem nekih tableta ili napitaka, onda bi nas više bilo u dobroj formi.

Postoje nekoliko općenitih navika koje trebamo prihvatiti da budemo u dobroj formi:

1.Nemojte držati „dijetu“
Ovo sam stavio na prvo mjesto jer većina nas dok pomisli na mršavljenje pomisli na „dijetu“. Ovo je naravno totalno krivi pristup jer ono što je potrebno jest da se naučimo pravilno hraniti i da takav način ishrane postane dio naše svakodnevnice, a ne iznimka koju ćemo primijeniti samo pred ljetne mjesece.

2.Vježbajte
Neki će naći zadovoljstvo u odlasku u teretanu, neki će naći zadovoljstvo u „cross-fit“-u, drugi u trčanju itd.. Uglavnom najbitnije je da pronađete neki oblik tjelovježbe koji će odgovarati vama, vašoj trenutnoj konstituciji i fizičkoj spremi.

3.Postavite si kao prioritet svoju kondiciju i zdravlje
Većina nas uvijek nalazi izgovore da ne stigne vježbati ili držati se neke pravilne prehrane zbog posla, djece ili drugih društvenih događaja. Ako želite biti u dobroj formi, onda si to i postavite kao prioritet. Ovo će možda značiti da se trebate ustati ujutro pola sat ranije da si spremite obroke, vježbate itd. Jednom kada ovo postane dio vaše rutine i navike tada će biti lakše držati se toga. Pri tome imahte na umu da istraživanja pokazuju da je kako za stvaranje neke navike, tako i za razbijanje navike potrebno cca 21 dan.

4.Spavajte
Tijelo i mišići se grade i oporavljaju u vremenu dok ne vježbamo. Zato je izuzetno važno da spavamo barem 7 – 8 sati dnevno. Redovito spavanje omogućuje da se naše tijelo energizira, i regulira metabolizam te nas priprema da se uspješno možemo nositi sa zadacima koji nas očekuju sutradan.

5.Budite aktivni i izvan teretane ili planiranog treninga
Planirajte vikend za planinarenje, na godišnjem odmoru više plivajte, vozite bicikl, nemojte ići liftom nego koristite stepenice. Naučite se više kretati, a manje biti statični. Kretanje je osnova života, tako da ćete s više kretanja pokrenuti energiju u sebi.
Ovo su neke osnove koje moramo ugraditi u naš karakter kako bismo postigli i održali dobru formu.Svako od nas je specifičan i ima svoje specifične potrebe tako da ne postoji jedan univerzalan program treninga i prehrane koji bi odgovarao svima. Iz ovog razloga ovdje nisam pisao o tome.

No comment

Odgovori