Prije nekog vremena desio se tragičan događaj u Australiji kada je jedan mladić nakon povratka s party-ja uzeo proteinski shake (whey protein) u koji je umiješao kofein. Sljedećeg jutra roditelji su ga našli preminulog. Autopsija je pokazala da je mladić preminuo od srčanog udara.
Nakon ovog događaja osvanuli su natpisi u novinama da je kombinacija proteina sirutke (whey proteina) i kofeina smrtonosna.

Prije donošenja brzopletih zaključaka i pisanja ovako nespretnih novinskih naslova treba prvo sagledati činjenice.


Kofein-i-whey-protein-protein-sirutke-Opasna-kombinacija-Zaista-proteini-outlet-3

 

Kao prvo, odmah treba jasno istaknuti da protein sirutke (whey protein) nema apsolutno nikakve veze s ovim tragičnim događajem te da je glavni krivac predoziranje s kofeinom.
Roditelji mladića su naveli da je imao vrećicu čistog kofeina u obliku praha te da je u svoj proteinski shake umiješao punu čajnu žličicu kofeina.

Kao što je poznato čajne žličice se razlikuju u svojoj veličini, ali se u prosjeku uzima da u jednu čajnu žličicu stane oko 5 – 8 grama praha (puna čajna žličica). Ovo bi značilo da je nesretni mladić u svoj proteinski shake stavio između 5000 – 8000 mg čistog kofeina.


Kofein-i-whey-protein-protein-sirutke-Opasna-kombinacija-Zaista-proteini-outlet-2

 

Osjetljivost svake osobe na kofein (stimulanse) je izrazito varijabilna, ali ono s čime se definitivno možemo složiti jest da je 5000 – 8000 mg kofeina prevelika doza za bilo koju osobu.

Kofein-i-whey-protein-protein-sirutke-Opasna-kombinacija-Zaista-proteini-outlet-1

Predoziranje s kofeinom može uzrokovati srčane aritmije, porast krvnog tlaka, ekscitaciju središnjeg živčanog sustava, srčani udar te u konačnici i smrt.
Svi ovi učinci kofeina mogu biti i daleko izraženiji za sve koji imaju neke genetske predispozicije ili neku neotkrivenu manu srca ili krvožilnog sustava.

Ovo se u suštini desilo i s ovim mladićem koji je cijelu čajnu žličicu stavio u proteinski shake.

Prema smjernicama Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) pojedinačne doze kofeina do 200 mg (oko 3 mg/kg tjelesne mase) su sigurne za primjenu.
Također navode da je dnevna doza od oko 400 mg (oko 5,7 mg/kg tjelesne mase) sigurna za primjenu.

Ove doze vrijede za zdrave odrasle osobe te ne vrijede za trudnice, dojilje i djecu. Ovoj populaciji se preporuča savjetovanje s liječnikom prije unosa kofeina.

Nema više za kupiti kofein u prahu?
Vjerojatno ste isto tako primijetili da se u zadnjih par godina na tržištu dodataka prehrani unutar EU više niti ne može kupiti čisti kofein u obliku praha, već isključivo u obliku kapsula, tableta ili malih vrećica (sašeta) u kojim je količina kofeina već izvagana. Ovo je unutar EU uvedeno kao mjera predostrožnosti kako bi se izbjeglo nehotično predoziranje s kofeinom.

Kofein-i-whey-protein-protein-sirutke-Opasna-kombinacija-Zaista-proteini-outlet-6

Zaključak
Protein sirutke (whey protein) zajedno s kofeinom nema nikakve neželjene kemijske interakcije koje bi mogle pojačati djelovanje kofeina te na taj način imati negativan utjecaj na zdravlje.
Isključivo je doza kofeina ono što određuje jačinu učinka na središnji živčani sustav i srčanokrvožilni sustav te je odgovorna za ekscitacijski učinak.

Također bi napomenuo da kao mjeru predostrožnosti uzimate kofein u oblicima u kojima je kofein prethodno izvagan (tablete, kapsule, sašete, mjerice) kako bi izbjegli nehotično predoziranje.

1 Comment

Odgovori