„Joj, znaš što, kad sam imala 25 godina mogla sam jesti sve što sam htjela i imala sam super liniju…a sad, s 40… bome više nije isto. Metabolizam mi se usporio i sve mi se prima gdje ne treba“. ~ Kaže jedna moja klijentica.

No, koliko nam se metabolizam s godinama zapravo usporava i da li je to jedan od razloga našeg nakupljanja masnog tkiva?

Vidite, ukupna dnevna potrošnja energije (kalorija)  sastoji se od više komponenti:

  • Bazalni metabolizam: količina energije koja se koristi za obavljanje najosnovnijih životnih funkcija, kao što su disanje, rad organa, proizvodnja stanica. To čini 60-70% vašeg TDEE (Total Daily Energy Expenditure).
  • Tjelesna aktivnost: uključuje planiranu i neplaniranu (NEAT) tjelesnu aktivnost, kao što su trening otpora, satovi tjelovježbe, radno intenzivan posao, aktivnosti kod kuće poput igranja s djecom. To čini 20-35% vašeg TDEE.
  • Termički učinak hrane: povećanje sagorjelih kalorija nakon konzumiranja hrane. To čini 5-10% TDEE.

Vjerovalo se da se metabolizam usporava kako starimo, no istraživanje je pokazalo da se to događa  puno kasnije nego što smo mislili.

 

Kad nastupa pad energetske potrošnje?

Postoji blagi pad dnevne energetske potrošnje (TDEE) od samo 0,7% godišnje nakon 60 godina starosti osobe.

U dobi od 90 godina, njihov TDEE bio je ~ 26% niži nego kod odraslih osoba srednje dobi.

Referenca: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34385400/

Gdje leži problem?

Najveći faktor koji pridonosi usporavanju metabolizma nije dob, već izostanak tjelesne aktivnosti  i tkivni metabolizam (katabolizam). Iako ne možete kontrolirati tkivni metabolizam, možete biti tjelesno aktivni i utjecati na one druge faktore koji pridonose metabolizmu.

 

Činjenica je da se u 40-ima ljudi ne kreću kao što su se kretali u svojim dvadesetima. Moderan način života, odnosno sjedilački način života, uredski posao i cjelodnevno gledanje u ekran uzeli su maha.

Potrebno je osvijestiti ovaj problem prije nego krenemo kriviti godine za prekomjernu tjelesnu težinu, visok kolesterol i trigliceride.

Uspuhanost nakon 20 stepenica nije dobar znak. Držite do sebe i svog zdravlja.