Uvijek je važno brzo se rehidrirati tj. nadoknaditi tekućinu nakon vježbanja. Ovo je bitno jer treba imati na umu da gubite tekućinu i nakon treninga kroz urin i pojačano znojenje koje slijedi nakon tjelesnog napora. Potrebno je popiti 1.5 puta više tekućine od količine koju ste izgubili u tijeku vježbanja i 1-2 sata nakon vježbanja kako bi postigli učinkovitu rehidraciju (npr. ako vidite da ste lakši 1 kg nakon treninga, tada trebate popiti 1,5 litara tekućine za rehidraciju). U nastavku naglašavamo najbitnije točke:

Obratite posebnu pozornost kada je vruće i kada je velika vlažnost u zraku jer tada morate povećati frekvenciju kojom pijete tekućinu.
1. Imajte tekućine pri ruci dovoljno tekućine tijekom cijelog dana koju nosite u bočici da vam je uvijek pri ruci (pod tekućinom se podrazumijeva voda, eventualno čaj bez šećera).
2. Uzmite u obzir koliko tekućine izgubite putem znoja u tijeku treninga. Ovo činite tako da se izvažete prije i nakon treninga. Za svaki izgubljeni kilogram tekućine morate unjeti 1 litru tekućine.
3. Dobar način minimaliziranja gubitka tekućine tijekom treninga je ispijanje napitaka s elektrolitima i aminokiselinama poput Recovery MAX u tijeku samog treninga. Elektroliti pomažu   održavati ravnotežu tekućine u tijelu, a aminokiseline će vam održavati energiju i pomoći oporavku mišića te spriječiti katabolizam odnosno razgradnju mišićnog tkiva

No comment

Odgovori