Čestitam! Krenuli ste u fitness i odlučili promijeniti svoj lifestyle. U ovom članku dati ću vam nekoliko savjeta i iznijeti svoje mišljenje o svemu u nastojanju da vaše fitness putovanje bude dio vašeg života, a ne samo kratkotrajni hir.

Baviti se tjelovježbom, hraniti se zdravo ima brojne benefite u svakodnevnom životu, što u zdravstvenom smislu, ali i u poslovnom.
Imati disciplinu, trenirati kad niste raspoloženi za to, preskočiti pivo i pizzu s prijateljima, ili još bolje, socijalizirati se, a pritom birati zdravije varijante gradi vas kao osobu, gradi vaš karakter i mentalno vas jača.
Osim što ćete biti zdraviji, karakterno snažniji, imati ćete lijepo i skladno tijelo. Zvuči dobro, zar ne? Na papiru je to izvrsno, ali u praksi je to ipak malo drugačije.

Svi u tom putovanju naiđemo na prepreke, a mnogi odustanu. Uvijek će nešto iskrsnuti, a na nama je da se naučimo nositi sa stvarima u hodu.

Gdje mnogi zapnu? Mnogi krenu „all in“ s treningom i prehranom. Nažalost, iz iskustva u radu s klijentima to nije održivo i stalno upozoravam na to. Ako ste se dosad hranili nezdravo, neuravnoteženo, preskakali ste obroke, a tjelovježbu ste gledali jedino na RTLovom showu Život na vagi, ne očekujte da će stvari ići glatko.

Naime, ne možete iz takvog sjedilačkog života krenuti vježbati s 5-6 treninga tjedno i 6 obroka dnevno, s tim da ugljikohidrate imate u tragovima. Recept je za katastrofu.

Što napraviti?
Krenite polako. Napišite ciljeve koje želite postići u prvih 6 mjeseci, a potom one koje biste htjeli ostvariti u narednih 12 mjeseci.
Krenite s tri treninga tjedno, trenirajte čitavo tijelo i bilježite napredak u kilaži, kao i vagu.
Mjerite se jednom mjesečno i vodite evidenciju u kom smjeru idete.

Umjesto savršenog jelovnika kojeg se ne možete pridržavati i imate konstantne cravingse, odredite broj obroka koje možete pojesti u danu, a potom se fokusirajte da u svakom obroku imate neki oblik bjelančevina, a u danu barem 2-3 voćke i 2 porcije povrća.

Ne zaboravite hidraciju. Ako ste pušač i kavopija, ovo se posebno odnosi na vas. Iz dosadašnjeg iskustva vjerujem da mogu reći da je to skupina ljudi koji ne piju vodu gotovo nikako, osim iz kave.

Imajte strpljenja
Strpljenje je ključ uspjeha u životu. U fitnesu posebice. Kad je riječ o fat lossu, činit će vam se kao čitava vječnost da izgubite posljednjih nekoliko kilograma špeka. Imati ćete osjećaj da se to masno tkivo toliko utaborili u vama da jednostavno ne mrda nikud.
Upravo tad morate nastaviti po planu sa svim što ste si zacrtali. Gubljenje kilograma, rad na mišićnoj snazi i masi nikad ne ide linerarno. Imati ćete uspone, padove i stagnaciju. To je sasvim normalan dio tog procesa. Budite čvrsti u svojim odlukama i ne dozvolite sebi odustanjanje.

No comment

Odgovori