Brojanje kalorija te samih makronutrijenata izuzetno je važno ukoliko želite postići nešto više. Sigurno i bez  brojanja kalorija možete izgubiti na kilaži ili dobiti na kilaži (ukoliko vam je to u interesu), ali za nešto više, ipak je potrebno imati računicu.

Zašto bismo trebali brojati kalorije?
Ukoliko je vaš cilj imati six pack, samo rezanje ugljikohidrata možda nije najoptimalnija stvar. Vidite, trbušne mišiće (vidljive) možete imati i bez pretjeranog izgladnjivanja, a da bi vaša transformacija prošla što bezbolnije, potrebno je voditi evidenciju unosa hrane.

Nakon što ste uspostavili početni kalorijski deficit, veoma jednostavno se po njemu možete ravnati i pratiti svoj proces. U slučaju da stvari ne idu kako ste zamislili, uvijek možete napraviti malene preinake, usput bilježeći ih u svoj dnevnik.


Zašto nije dovoljno brojati samo kalorije?
Samo brojanje kalorija je OK, ali je nedovoljno ako želimo maksimizirati ono što pokušavamo postići. Vidite, možete brojati kalorije i biti u kalorijskom deficitu, no ako 80% vaših kalorija dolazi iz ugljikohidrata i masti, a vi želite definirati svoje tijelo, to nikako nije dobra ideja. Brojite svoje makronutrijente.

Omjer proteina, ugljikohidrata i masti izuzetno je bitan kad je riječ o dobivanju na tjelesnoj masi ili gubitku potkožnog masnog tkiva.

…ali brojanje kalorija je komplicirano?
Brojanje kalorija i makronutrijenata uopće nije komplicirano, ali je potrebno malo truda i volje za početak. Kasnije postaje rutina.

Da biste mogli brojati kalorija potrebno vam je imati:

  • digitalnu kuhinjsku vagu kod kuće
  • aplikacija na mobitelu

Jedna od dobrih aplikacija koje osobno koristim za brojanje kalorija i makronutrijenata je myfitnesspal.  No da biste bili efikasni i precizni, ipak je potrebno malo predznanja o makronutrijentima. No siguran sam da ćete se snaći!

A što je s mjerenjem hrane putem šalica, zdjela i dlana?
Da bi ova metoda bila uspješna, opet vam je potrebna digitalna vaga. Naime, u početku svaku šalicu, zdjelu i dlan izvažite da znate koliko grama nosi, potom zapišite na papir i ravnajte se prema željenim metodama.

Iako je ova metoda u redu, smatram da je digitalna vaga ipak najbolja način mjerenja i zaista vam ne oduzima više 2 minute vašeg vremena u danu da provjerite točno koliko grama određene namirnice unosite.

Jedna od najvećih pogreški u ovakvom tipu mjerenja su teaspoon i tablespoon metoda. Naime, kad je riječ o peanut butteru to uvijek ispadne više nego što bi trebalo!

Što želim reći? Ukoliko vam u programu piše 1 tablespoon peanut butter (ili recimo 15g), gotovo nitko ne stavi 15g, već minimalno 30g. Obzirom da je riječ o namirnici koja sadržava masti, pogreška u kalorijama nije beznačajna.

Zaključak
Realno, brojanje kalorija nije prijeko potrebno, ali je važno ukoliko imate više ciljeve. Gledajmo na to ovako:

  • 1 gram masti ima 9 kalorija
  • 10 grama masti ima 90 kalorija

3-5 pogrešnih kalkulacija u prehrani tokom dana i ostali ste bez 500 kalorija deficita u danu (ukoliko radite na mišićnoj definiciji). Ako ste losos procijenili na 200g odrezak, a on ima 220g, nije strašno. No ako tako „procijenite“ i preostalih 5 obroka u danu, pogreška nije tako malena.

Možete li procijeniti unos riže, krumpira ili tjestenine u 5 grama? Možda. Ako ste profesionalni kuhar.  Koristite digitalnu vagu, zaista nije komplicirano. Unos upišite u myfitnesspal i pratite svoju kilažu tijekom procesa.

No comment

Odgovori