1. Jedna pogreška neće voditi drugoj.
Koliko ste samo puta imali cheat obrok koji se pretvorio u cheat day? Ja poprilično. Upravo to je prva greška na kojoj moramo poraditi ukoliko želimo napredovati i postići svoje ciljeve.
S razlogom imamo „slobodan obrok“ koji nije propisan u našem jelovniku, ali to ne znači da bi se taj obrok trebao pretvoriti u junk maraton od 4 sata u komadu gdje uz obrok pojedemo kantu sladoleda, nekoliko snickersa i mliječnu čokoladu od 100g.
Na koncu, naš svakodnevni jelovnik trebao biti biti krojen po našim potrebama, ciljevima ali i željama, tako da je realističan i izvediv. Stoga se ni taj slobodan obrok ne bi trebao pretvoriti u junk fest, niti biste trebali osjećati takvu potrebu za hranom.

2. Fokus na konstantu, ne na savršenstvu.
Kao što sam ranije spomenuo, naš svakodnevni jelovnik mora biti održiv, ne savršen. Možete imati savršeno posloženu prehranu i trening, no ako to nije održivo dugoročno, neće imati smisla za amatera.
Stoga, umjesto provođenja i copy-paste trenažnih programa od fitness profesionalaca, te jelovnika od profesionalnih bodybuildera, fokusirajte se na to da imate programe uz koje ćete moći napredovati te da vas nakon 8-10 tjedana neće dovesti do burn-outa.

3. Umjerenost. Ne restrikcije.
Ovo je jako specifično za ženski spol. Iz dosadašnjeg iskustva u radu s klijentima koji žele smršaviti gotovo uvijek su žene bile one koje bi potpuno eliminirale neke namirnice za koje su smatrale da ih debljaju. Ugljikohidrati anyone? 
Budite umjereni. Jedan obrok s tjesteninom neće vas udebljati, niti ste zbog jednog takvog obroka u danu općenito dobili nekoliko kilograma viška. Umjerenost je ključ. Restrikcije nisu dobre.
Pravilo 80:20. Držite se planirane prehrane 80% vremena u danu, a preostalih 20% konzumirajte one namirnice u kojima biste trebali biti umjereniji.

4. Maraton, a ne sprint. Putovanje.
„Za koliko vremena ja mogu izgubiti 15 kilograma?“, „Jel ja mogu imat trbušne u 2 mjeseca?“, samo su jedna od pitanja koje svakodnevno dobivam u inbox. Ako ste 15 kilograma nakupljali kroz 3-4 godine, ne očekujte da isti otiđu u 3-4 mjeseca.
Moguće je. Ali nije preporučljivo. Fitness je maraton, a ne sprint. To je način života. Mijenjanje životnih navika je ključni aspekt svakog uspjeha na duge staze.
Svi možemo izgubiti značajnu količinu kilograma u 6 mjeseci, no što će se dogoditi preostalih 6 mjeseci u godini? Vrlo vjerojatno ćemo kilažu vratiti na prethodno, ako se ne čak i još više udebljati.
Prepustite se. Imajte viziju što želite postići. Promijenite svoj životni stil i rezultati neće izostati. Biti ćete zdraviji, sretniji i uspješniji.

No comment

Odgovori