Prvo ćemo odmah dati odgovor na ovo pitanje, a u nastavku ćemo dati pregled svih vremena kada možemo uzimati whey protein (protein sirutke).

Najbolje vrijeme za uzimanje whey proteina (proteina sirutke) jest unutar jednog sata nakon treninga kako bi se omogućio optimalan oporavak mišića. Naravno dosta studija je pokazalo da obnavljanje i stimulacija novog prirasta mišićnog tkiva traje i do 48 sati nakon treninga. Ovo je razlog zbog kojeg je korisno uzimati 20 – 30 g whey proteina tijekom dana. Na ovaj način bi trebali osigurati da unosimo barem 1,2 – 1,7 g proteina na svaku kilu tjelesne mase.
Drugo najbolje vrijeme jest ujutro, odmah nakon buđenja.

U nastavku dajemo pregled i ostalih vremena za uzimanje whey proteina.

Što je whey protein (protein sirutke)?
Sirutka nastaje kao nusproizvod u proizvodnji sira. Kada iz sirutke uklonimo vodu, kazein (mliječni protein) i laktozu (u najvećem dijelu) ostaje nam koncentrat whey proteina. Whey protein je danas najviše korišteni protein zbog cijelog niza dobrobiti koje pruža kako sportašima i aktivnim pojedincima tako i starijim osobama. Također, protein sirutke se primjenjuje i u formulama za prehranu dojenčadi.
Sve ovo čini protein sirutke najpopularnijim dodatkom prehrani na tržištu.

Dobrobiti whey proteina (proteina sirutke)
Smatra se da je whey protein najbolja vrsta proteina koju organizam može razgraditi i upotrijebiti za svoje fiziološke procese. Whey protein je bogat glutaminom i aminokiselinama razgranatog lanca tzv. BCAA (branch chain amino acids). Whey protein (protein sirutke) može biti primijenjen u velikom broju biokemijskih procesa u organizmu te je esencijalan za mišićnu kontrakciju, rast i oporavak.

1. Uzimanje whey proteina (proteina sirutke) ujutro
Kako se tijekom noći prazne rezerve glikogena, tijelo počinje koristiti aminokiseline kako bi održavalo metaboličke procese. Ovo stavlja mišiće u kataboličko stanje (stanje razgradnje). Whey protein je brzo djelujući protein koji je savršen za uzimanje odmah nakon buđenja, jer brzo „isporučuje“ aminokiseline mišićima te zaustavlja katabolizam. Većina stručnjaka preporučuje uzimanje whey proteina odmah nakon buđenja. Ovo je iz razloga što whey protein ima najbolju biološku vrijednost (BV) te odličan aminokiselinski profil koji vas priprema za sve izaove u danu.

2. Uzimanje whey proteina (proteina sirutke) prije treninga
Uzimanje whey proteina prije treninga je korisno jer stvara u mišićima tzv. pozitivnu ravnotežu dušika. Laički rečeno, to je potrebno kako bi stimulirala sinteza i povećanje mišićnog tkiva. Nemojmo zaboraviti da su proteini osnovni građevni materijal za mišiće. Studije su pokazale da je sinteza proteina povećana kada se whey protein uzimao odmah prije treninga snage. Iz ovog razloga je korisno uzimati 25-30g whey proteina kao bazu za vaš obrok koji konzumirate prije treninga.

3. Uzimanje whey proteina (proteina sirutke) nakon treninga
Ovo je vjerojatno i najvažnije vrijeme za uzimanje whey proteina. Ovo je iz razloga što su mišići tijekom treninga bili podvrgnuti snažnom fizičkom stresu te su mu nakon toga potrebne hranjive tvari za oporavak i rast. Protein brzog djelovanja poput sirutke je odličan izbor za ovaj posao. Studije pokazuju da su mišići nakon treninga snage „gladni“ te da se ponašaju poput spužve što znači da mogu apsorbirati više hranjivih tvari u ovom vremenu nego u bilo kojem drugom periodu u danu. Zbog ovoga ima smisla uzimati whey protein nakon treninga snage jer će to spriječiti razgradnju te će biti odlična baza da se započne proces oporavka.

4. Uzimanje whey proteina (proteina sirutke) prije spavanja
Tijekom noći organizam je kroz nekoliko sati bez hrane. U ovakvom okruženju mišići mogu trošiti svoje zalihe aminokiselina kako bi se odvijali metabolički procesi u mišiću. Iz ovog razloga se preporučuje uzimati whey protein prije odlaska u krevet kako bi se mišićima osiguralo dovoljno hranjivih tvari. Na ovaj način osiguravamo mišićima potrebne hranjive tvari tijekom noćnog posta. Kako je whey protein brzo djelujući protein, mnogi nutricionisti preporučuju uzimanje kazeina (mliječni protein) prije odlaska na spavanje jer se on sporije razgrađuje te na taj način hrani mišiće kroz dulji vremenski period.

No comment

Odgovori