Kardio trening je vrsta treninga u kojoj radimo aktivnosti koje podižu frekvenciju srca, kao što su trčanje, biciklizam, hodanje. Postoje razni intenziteti izvođenja kardio treninga: niski, srednji i visoki. Pomaže u topljenju suvišnih kilograma, ali djeluje i na kapacitet srčanog i dišnog sustava. Pripada aerobnoj skupini treninga.

Vježbe snage svakako pripadaju anaerobnoj skupini treninga i one uglavnom obuhvaćaju rad s opterećenjima. Pogrešno je misliti da su one namijenjene i prilagođene samo muškarcima. Žene bi također trebale raditi s utezima i spravama što češće jer na taj način oblikujemo i jačamo mišiće, ali i topimo masne naslage. Imate dvije opcije: izvoditi vježbe u kraćim intervalima s većim opterećenjem ili duže, ali s manjim opterećenjem. Vidite sami koja opcija vam više odgovara obzirom na to jeste li početnik ili napredni stupanj u vježbanju.

Ako malo dublje sagledate stvar, uvidjet ćete da sami način na koji držimo utege utječe na to da se aktiviraju neke mišićne skupine koje možda ne vježbate uvijek ili gotovo nikada. Rad s utezima zahtijeva veću koordinaciju, a veći i snažniji mišići troše više kalorija. Uključivanje izvođenja vježbi snage u treninge namijenjene mršavljenju ne da samo razbijaju mitove o gubljenju kalorija, nego vas uvode u neku novu dimenziju vježbanja. Otkrivanjem takve vrste treninga, otklanjate predrasude prema utezima i svojem dosadašnjem (ne)znanju o vježbanju s opterećenjem.

Najbolji izbor za mršavljenje je kombinacija kardio treninga i vježbi s utezima.

Preporučam jutarnji nisko intenzivni kardio na tašte (šetnja, ali ne duže od 60 min) + poslijepodnevni trening s utezima. Ako vam posao i životni tempo ne dozvoljavaju takav raspored treniranja, kardio odredite poslije treninga s utezima, a ne prije kako većina ljudi radi.

No comment

Odgovori