Početkom 20. stoljeća skupina istraživača utvrdila je zanimljive činjenice u prehrani Eskima. Analizirali su njihove dnevne navike, prehranu te došli do nekoliko zaključaka.

Eskimi, vidite, hrane se isključivo plodovima mora (riba i plodovi) , prehrana je manjkava ugljikohidratima te najveći dio njihove prehrane čine upravo masnoće (čak do 90%).

Međutim, ono nama izuzetno važno za znati je činjenica da Eskimi unatoč velikom unosu masnoća ne boluju od srčanožilnih oboljenja, nemaju srčane ni moždane udare. Dakle, riječ je o „oboljenjima“ gdje recimo Amerika i Europa prednjači.

Jedan od glavnih uzročnika tj. krivaca smatrale su se upravo masnoće iz prehrane. No, možemo li kriviti masnoće?

Eskimi su najveći mesožderi na svijetu, a najveća poslastica im je slanina od tuljana. Stoga, ako su navedene činjenice istina, što jesu, što se to zapravo događa u njihovim organizmima?

Zahvaljujući potpuno drugačijoj strukturi masti morskih životinja u kojoj dominiraju polinezasićene masti EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), kod Eskima oboljevanja od ateroskleroze nema. Budući da mi nemamo tuljane niti imamo prehranu poput Eskima trebali bismo konzumirati više ribe te dodatno suplementirati s ribljim uljem. Naravno, ako nam je u interesu zdravlje.

Kako omega 3 masne kiseline djeluju na nas?
EPA i DHA iz ribljeg ulja djeluju na stanične membrane čitavog organizma, a to je u biti mjesto zbivanja svih biokemijskih reakcija pa tako i u krvnim žilicama. Kada ih ima dovoljno u hrani koju konzumiramo tijelo je zdravo, no kad smo u manjku, stvari kreću naopako…(polako, ali sigurno).

Budući da je kod srčanog i moždanog udara osim krvnog ugruška važno i stanje nježnog površinskog endotela arterija kao i stanje masnoća u krvi, nije teško za shvatiti da svaki poremećaj ravnoteže ima svoje posljedice.

Djelovanje omega-3 masnih kiselina
Spuštaju razinu ukupnih masnoća u krvi, osobito LDL-a (reducira stvaranje masnih plakova)
Spuštaju razinu kolesterola u krvi
Omega-3 masne kiseline produžuju vrijeme grušanja krvi. Sprječavanje naglog grušanja krvi jedno je od dragocjenijih svojstava koje nam omega 3 masne kiseline mogu pružiti.
Imaju pozitivan utjecaj na upalne procese te na staničnu obnovu tkiva
Pomažu pri bržem zacijeljivanju povreda, rana
Preventivno djeluju kod raznih degenerativnih bolesti (krvožilnog sustava i srca)

Tko je dobivao riblje ulje u kapsulama kao dijete?
Da čujem! Preko 30 godina istraživanja dovelo je do mnogih zanimljivih zaključaka o korisnosti masnih kiselina, primarno EPA i DHA. Pa je tako utvrđeno da su omega 3 masne kiseline bitne za rast i razvoj djece. Oni stariji doktori, vrlo često su roditeljima preporučivali davanje ribljeg ulja djeci. Nadležni organi (zdravstvene organizacije i institucije) također su reagirali pa je riblje ulje ušlo kao obavezni dodatak u hrani za dojenčad.

Da bismo unijeli optimalnu količinu omega 3 masnih kiselina, trebali bismo konzumirati ribu barem triput tjedno. Koliko vas jede ribu triput tjedno?
A da nije riječ o nekoj konzerviranoj varijanti ribe s područja Vijetnama i slično?

Mislite na sebe, svoje zdravlje. Otiđite do tržnice i pored mesa odaberite neku ribu koju volite jesti. Probajte je uvrstiti u svoj tjedni režim barem 2 do 3 puta tjedno. Također suplementirajte s omega-3 masnim kiselinama u kapsulama. Nezavisna istraživanja pokazuju razliku.

No comment

Odgovori