Da biste bili u formi tokom cijele godine primjenite 5 malih savjeta koje ću spomenuti u ovom članku. Mogli biste se iznenaditi, napisani savjeti nisu oni koje biste mogli očekivati u fitness članku,ali su svakako oni za koje vjerujem da mogu napraviti velike razlike u vašoj tjelesnoj kompoziciji. A to su…idemo redom!

1. Prioritiziranje sna
San je vjerojatno najefektnija i najpodcjenjenija stavka kad je riječ o mišićima i oporavku. Ako želite izgledati dobro, osjećati se dobro i imati dobre performanse u gymu, ali i u poslovnom svijetu, morate biti odmorni. Ići u krevet iza ponoći i buditi se u 6 ujutro jednostavno neće biti dovoljno. San je izuzetno bitan i potrebno vam je više nego što mislite.

2. 5×5 pravilo
5×5 nije Reg Park-ov program treninga, a niti ovaj noviji, StrongLifts, već je riječ o jednom napisanom pravilu da ste vi prosjek od 5 ljudi s kojima se družite te je riječ o prosjeku 5 najčešćih navika koje imate, 5 najčešćih namirnica koje jedete, 5 misli koje najčešće imate i sl. Jednostavno povećajte svoj prosjek. Ako u vašem prosjeku od 5 najčešćih namirnica jedete čokolade, pijete gazirana pića i sl. ne očekujte trbušne mišiće tijekom cijele godine.

3. Budite zahvalni
U našoj državi teško je biti zahvalna osoba. Svaki dan smo bombardirani apsurdnim stvarima koje utječu na naše raspoloženje. Trpimo mnogo, a to se odražava na naše tjelesno stanje. Svjestan sam da je mnogima teško, ali usprkos tomu, smatram da je potrebno pronaći neki mir i zahvalnost na onom što imamo, ne fokusirajući se toliko na ono što nemamo.

Puno briga i stres vode ka depresiji i aknsioznosti koje pak vode lošim odlukama. Još najbolje loše odluke su kad posegnemo za junk foodom, a gore kad se prebacimo na alkohol. Upravo te odluke značajno utječu na naše tjelesno stanje, odnosno na našu tjelesnu kompoziciju.
Uživajte u malim stvarima, budite zahvalni onom što imate!

4. Vodite svoj kalendar
Vođenjem kalendara i bilježenjem stvari na papir držati ćete stvari uvijek pod kontrolom. Biti konstantan se isplati. Ovo je igra na dulje staze. Ako uspijete ostati na traci tijekom cijele godine organizirajući svoje vrijeme, obroke i pronalaženjem vremena za trening, uvijek ćete biti on point.

5. Ne jedite ispred ekrana
Začudili biste se koliko je ovo važna stavka. A svi to radimo. Jedemo ispred Tv-a, jedemo ispred laptopa, jedemo i s drugom rukom scrollamo feed na facebooku….a kako to sve utječe na nas? Jedemo brzo, prebrzo. Toliko brzo da grabimo zrak skupa s hranom. Jedemo toliko brzo da ni ne prožvakamo hranu koju jedemo, što često vodi ka žgaravici i lošoj probavi. Kad jedete, jedite sporo, žvačite hranu, ne žurite se. Jedite s vama dragim osobama.

No comment

Odgovori