Popularnost preworkout napitaka krenula je sa Jack3D.

Preworkout matrice su dobile na svojoj popularnosti još za vrijeme kad je Jack3D bio dostupan na tržištu.

Za one koji se sjećaju, originalna formula ovog preworkout napitka sadržavala je supstancu po nazivu DMAA (dimethylamylamine) koja se asocira sa visokim krvnim tlakom, glavoboljama, povraćanjem, srčanim udarima te čak smrću.

Kao netko tko je imao priliku probati taj čuveni preworkout, mogu vam reći da je proizvod djelovao jako dobro za one koji su htjeli raditi na razvoju svoje snage. S druge strane, otići na počinak navečer bila je nemoguća misija.

Otud su krenuli meme-ovi sa preworkout matricama. Nedugo potom FDA je zabranila supstancu DMAA, a mnoge suplement kuće okrenule su se formuliranju proizvoda koji imaju stimulanse poput kofeina, guarane, ginsenga.

S porastom interesa za ovu skupinu suplemenata porasla je i njihova cijena.

Preworkout VS kofein.

Što su proizvodi bili konkurentniji, suplement kuće borile su se za „prevlast“ za najbolji preworkout napitak. Ovo je značilo kombiniranje više djelotvornih sastojaka u dokazano djelotvornim dozama koje su u samom startu proizvodnje značile veće troškove.

S porastom cijena preworkouta, mnogi vježbači na budžetu okrenuli su se kofeinu kao alternativi, tvrdeći da zapravo i nema neke velike razlike.

No, da li je to istina?

Na temelju istraživanja rađenom na grupi muškaraca s prethodnim iskustvom u izvođenju bench press vježbe pokazalo se da je skupina koja je koristila preworkout, u odnosu na skupinu koja je koristila samo kofein imala manju, ali statistički bolju izvedbu (izvodilo se 5 setova BP do potpunog otkaza uz intenzitet od 75%).

Ako razlike nisu tolike velike, zašto ne uzeti samo kofein? Ipak će odraditi posao…

Vidite, preworkout napici posebno su formulirani i bazirani su u pravilu na tri kategorije:

  • Stim matrice
  • Pump matrice
  • Mix matrice

Koji preworkout odabrati?

U današnjim preworkoutima najčešće nailazimo na mix matrice koje su kombinacija stim i pump matrica, no gotovo uvijek u korist stim matrica. Odabir preworkouta će u ovom slučaju ovisiti o vašim ciljevima unutar samog treninga.

Da li želite raditi na svojoj snazi ili želite maksimalnu kontrakciju i pump mišića? U prijevodu; vježbate li kao powerlifteri ili kao bodybuilderi? Ukoliko je vaš cilj razvoj apsolutne snage, uporaba čistog kofeina biti će sasvim dovoljna, no ukoliko se orijentirani na postizanje maksimalnog pumpa unutar treninga, vaš fokus biti će proizvod formuliran upravo za tu namjenu.

Treba li vam uopće preworkout?

Užurbani lifestyle, posao i obaveze često nas umaraju tokom dana te nemamo dovoljno energije za odraditi kvalitetan trening. Pravovremena i ne prečesta uporaba preworkouta može biti od velike koristi.

S druge strane, pretjerivanje sa preworkout napicima nije dobro, posebice onima koji su orijentirani na stimulanse zbog stalno pobuđenog CNS-a. Svima je dobro znano da je za rast mišića potreban kvalitetan odmor i oporavak. Uz brdo stimulansa, ovo neće biti moguće.

Stoga, koristite svoj preworkout pametno te po mogućnosti rotirajte uporabu stim i pump matrica kako biste izvukli maksimum iz svog treninga.