Kreatin je jedan od najpopularnijih suplemenata u svijetu fitnessa i bodybuildinga u zadnjih 20 godina čak! Ovaj popularan, cjenovno pristupačan suplement zaista radi svoj posao i mnogi ga vole imati u svom suplement „stack-u“.
Primarni razlog korištenja ovog suplementa je povećanje mišićne mase i snage, a sve ostale benefite možete pronaći na internetu, kao i na našem blogu od prije.
Međutim, ovo nije još jedan uobičajeni članak o općenitim benefitima kreatina, ovo je članak koji će vam prikazati koliki točno napredak u snazi početnik može očekivati kroz korištenje ovog dokazano provjerenog suplementa.

Meta- analiza koja je pregledavala 22 istraživanja o kreatinu pokazala je da u prosjeku utrenirani vježbači mogu očekivati ​​oko 14% povećanja snage, dok početnici imaju veće koristi.
Ista meta analiza otkrila je da netrenirani pojedinci mogu imati povećanje snage za 31%.

Zvuči nevjerojatno? Da, kreatin zaista djeluje!

Povećanje u bench pressu 1RM kretalo se od 3 do 45%, a poboljšanje u izvedbi dizanja utega u bench pressu kretalo se od 16 do 43%. Stoga postoje značajni dokazi koji pokazuju da je suplementacija kreatinom tijekom treninga otpora učinkovitija u povećanju mišićne snage i performansi dizanja utega od samog treninga s opterećenjem bez kreatina.

Čak i samo malo povećanje vaše snage ili ponavljanja vrlo je solidan povrat što se tiče suplemenata, a mala povećanja mogu dovesti do znatno veće mišićne mase tijekom vremena! Stoga, ukoliko ste se dvoumili oko kupovine ovog suplementa, nadamo se da će ovaj članak pomoći pri odluci.

 

Referenca: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14636102