Koja je razlika između koncentrata proteina sirutke (WPC – Whey Protein Concentrate) i izolata proteina sirutke (WPI – Whey Protein Isolate)? Ovo je pitanje koje se učestalo ponavlja i zato ćemo dati pregled WPC i WPI koji će vam olakšati odluku koji protein uzimati.
Što je koncentrat proteina sirutke (WPC-Whey protein Concentrate)?
Sirutka je jednostavno tekući nusproizvod koji nastaje tijekom postupka proizvodnje sira (sirenja). Nakon što se iz te tekućine ukloni voda i kazein, ostaje WPC. WPC je vjerojatno najpopularniji sportski dodatak prehrani. WPC se smatra najefikasnijim i najekonomičnijim oblikom proteina za ljudski organizam u smislu probave i iskorištenja. WPC je mikrofiltriran na hladnim temperaturama kako bi se proizveo izuzetno čisti protein. Ovaj proces osigurava da struktura proteina ostaje netaknuta i najčišća što može biti. Ovo također osigurava prah koji se lagano miješa i koji daje glatku teksturu napitka. WPC je bogat s BCAA (Branch Chain Amino Acids – hrv. aminokiseline razgranatog lanca) i glutaminom. Zbog ovih je svojstava WPC idealan protein za izgradnju i oporavak mišićnog tkiva.
Što je izolat proteina sirutke (WPI – Whey Protein Isolate)?
Dok WPC ima proteinski sadržaj do 80%, proteinski sadržaj WPI se kreće do 90%. Ovo je iz razloga što izolat prolazi kroz još jedan tehnološki zahtjevniji proces koji se zove mikrofiltracija križnog protoka (CFM-Cross Flow Microfiltration). Ovim postupkom se protein odvaja od masnoća, kolesterola i laktoze (ugljikohidrata) što znači da na kraju imamo čišći proteinski proizvod.WPI ima manj masnoća, kolesterola, laktoze (ugljikohidrata) i u konačnici kalorija nego većina drugih drugih proteina na tržištu. Zbog ovoga je WPI protein izbora za sve koji imaju strogo kontroliranu prehranu s ograničenim unosom masnoća i ugljikohidrata, a koji i dalje žele protein za oporavak i izgradnju mišića. Iako i WPC ima malo laktoze, WPI je ima još manje zbog prolaženje kroz dodatni proces mikrofiltracije (CFM). Zbog ovoga se izolat proteina sirutke isto preporučuje za sve koji ne podnose (intolerancija) mliječni šećer tj. laktozu.
Koji je bolji WPC ili WPI?
Ovo debata traje onoliko dugo koliko je i protein sirutke na tržištu. Istina je da ne postoji jasan pobjednik te da ovo ovisi o individualnim ciljevima i prehrani koja se koristi u ostvarivanju tih ciljeva. Postoje razlike između WPC i WPI koje ćemo ovdje još jednom navesti: izolat proteina sirutke (WPI) ima veći postotak proteina te sadrži manje laktoze (ugljikohidrata),kolesterola i masnoća, ali je redovito skuplji zbog tehnološki složenog procesa filtracije. Tako da si trebate postaviti pitanje da li su vam ove dodatne prednosti izolata nužne ili ne. A ovo prvenstveno kako je iznad navedeno ovisi o vašim osobnim ciljevima i prehrani koja treba taj cilj podržati. Znači npr. ako ste natjecatelj u bodybuildingu u zadnjim tjednima pripreme za natjecanje i bitno vam je da unosite što manje ugljikohidrata i masnoća, ili ne podnosite (imate intoleranciju) mliječni šećer tj. laktozu tada vam se isplati uzimati izolat. Za sve druge tu je za izbor koncentrat proteina sirutke.

No comment

Odgovori